VECHTDAL - Bij Dierenkliniek Vechtdal in Hardenberg hebben ze nog geen meldingen gehad van het blauwtongvirus, dat door ons land raast. Gisteren was het aantal besmette bedrijven 800, een dag later praten ze al meer de 1100 bedrijven. Een medewerker denkt dat het niet lang zal duren voordat het hier is. ,, In Drenthe is het al waargenomen en je kunt er op wachten dat het hier ook opduikt. Het is nu vooral Utrecht en Noord-Holland dat zwaar getroffen is." Het aantal kan nog wel groter zijn, omdat als boeren het ontdekken het niet meer melden. Volgens de medewerker is er wel een vaccin. ,, Die is er in Zuid-Afrika, maar die moet eerst nog goed gekeurd worden. Misschien hebben we dan al lang heel veel dode schapen en een grote financiële strop." Waarom er zoveel knutten zijn is niet duidelijk. ,, Misschien heeft het wel te maken met klimaatverandering. De beesten kunnen slecht tegen kou, maar ik zie het volgende week nog niet echt kouder worden, "aldus de medewerker.
Financiële strop
Ook koeien, geiten en alpaca's kunnen worden besmet. Vooral de eerste groep kan een probleem worden. Koeien overlijden over het algemeen niet aan het virus, maar kunnen wel stoppen met melk geven. De gemiddelde melkproductie bij besmette bedrijven kan wel zakken met 10 a 15 procent, en ze kunnen zich er niet tegen verzekeren. Hoeveel is nog niet bekend, maar het heeft grote invloed op de export. Die vanaf begin september stil gelegd, aangezien andere landen geen risico willen lopen om besmette dieren binnen te halen.
Wat is blauwtong
Blauwtong (BT) is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat verdenkingen van een infectie direct gemeld moeten worden bij de NVWA. Blauwtong is een “Categorie C” ziekte (Animal Health Law). De ziekte wordt veroorzaakt door vele verschillende serotypen van het blauwtongvirus (Familie van Rotaviridae, genus Orbivirus). Alleen serotypen 1-24 zijn meldingsplichtig.
Hoe herken je blauwtong
Vooral schapen lijden onder het virus. Het kan tussen de vijf en twintig dagen duren voordat ziekteverschijnselen zichtbaar worden. Symptomen van blauwtong zijn onder andere hoge koorts, een gezwollen kop, tong en lippen, kwijlen, veel liggen, niet willen eten en een bolle rug.Besmette runderen en geiten krijgen vaak minder ernstige ziekteverschijnselen dan schapen. Wel blijft het virus langer in het bloed van runderen, waardoor het risico van overdracht op knutten stijgt.
Hoe bestrijden
Volgens dierenartsen is het van belang dat veehouders hun dieren goed voorbereiden op een uitbraak van blauwtong. Het is belangrijk om de dieren in optimale gezondheid te krijgen, zodat ze een besmetting kunnen doorstaan. Dat kunnen veehouders doen door hun dieren goed te voeden en uit voorzorg een vliegenwerend middel in te zetten. Mocht een dier dan toch besmet raken met blauwtong, is het vooral een kwestie van het zoveel mogelijk tegengaan van verzwakking. Het is dan belangrijk meteen een dierenarts in te schakelen en de dieren te laten drinken. Ook moeten besmette dieren worden afgeschermd van gezonde dieren.