REGIO - Nog niet zo lang geleden stond in diverse kranten, dat we in Nederland veel te veel vlees eten. Verslaafd aan vlees, we willen wel stoppen maar ze kunnen het niet. Grootschalig ingrijpen is nodig. We eten in Nederland veel te veel vlees en zijn niet van plan daar snel iets aan te veranderen. Grootschalige interventie is daarom nodig, waarschuwt kenniscentrum en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Lange wachtrijen bij de McDonalds, uitbundige kerstdiners en gezellige barbecues in de achtertuin. Het zijn traditionele Hollandse beelden. Nederland is bij uitstek een vleesland. Gemiddeld eten wij zo’n 38 kilo vlees per persoon per jaar. Dat lijkt weinig, maar het is bijna anderhalf keer zoveel het advies van de Schijf van Vijf om maximaal 26 kilo vlees per jaar te eten.
Supermarkten en fastfoodrestaurants.
Nederlanders halen op dit moment ongeveer 40 procent van hun eiwitten uit plantaardige producten en 60 procent uit dierlijke producten zoals vlees. Maar dierlijke producten hebben een enorme impact op het milieu. Onze vleesconsumptie is daarom een knelpunt. Nederland mindert niet en slechts een minderheid staat hier ook voor open. Grootschalige interventies zijn noodzakelijk om het draagvlak, maar ook zeker het gedrag, te veranderen. Dat we die versnelling nog niet zien, heeft volgens deskundigen te maken met de kloof tussen denken en doen, het gemakkelijk en laagdrempelig maken van ongezonde en weinig duurzame leefstijlen, en het feit dat we voortdurend geprikkeld worden om te consumeren in supermarkten en in goedkope fastfoodrestaurants.
Rood vlees
Het eten van te veel rood vlees (denk aan varken en rund) brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en - met name - bewerkt vlees zoals vleeswaren, worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en dikke darmkanker. Wat zijn de voordelen.
- Eiwitten. Vlees is één van de eiwitrijkste voedingsmiddelen. Het bevat maar liefst 25 gram eiwitten per 100 gram (met variaties afhankelijk van de soort vlees). Daarmee kan het een goede bijdrage leveren aan je dagelijkse eiwitinname. Hoeveel eiwit je per dag nodig hebt, is overigens sterk afhankelijk van je fysieke bouw en doelen.
- B-vitamines. Met name vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B12. B12 is daarbij de belangrijkste: deze vitamine zit namelijk alleen in dierlijke producten. Je kunt hem dus ook wel uit eieren, zuivel en vis halen.
- IJzer. Ook dit mineraal zit vooral in dierlijke producten. Je hebt het onder andere nodig om rode bloedcellen aan te maken, die zuurstof door je lichaam vervoeren. IJzer is dan ook essentieel om je van voldoende energie te voorzien.
- Zink. Dit is een veelzijdig materiaal dat onder andere je immuunsysteem en ogen gezond houdt. In vis, zuivel en eieren vind je de hoogste concentraties Natuurlijk zitten er ook nadelen aan.
- verzadigde vetten. De meeste mensen krijgen daar helaas te veel van binnen – met hart- en vaatziekten als gevolg. En de vetten in vlees zijn vrijwel allemaal verzadigd. Ter illustratie: wie dagelijks 2000 kcal eet, zou volgens het Voedingscentrum maximaal 22 gram verzadigd vet per dag moeten eten. In 100 gram spek zit al 14 gram!
- Verhoogde kans op kanker. Naast hart- en vaatziekten lijkt een hoge consumptie van vlees ook tot meer kanker te leiden. Iedere 50 gram extra bewerkt vlees per dag leidt tot ongeveer 17% extra kans om later in je leven kanker te ontwikkelen.
- Het milieu. Naast je persoonlijke gezondheid heeft ook de aarde te lijden onder een hoge vleesconsumptie. Dat komt doordat de productie veel water en grondstoffen kost. Met name grote dieren, die veel voeding en water nodig hebben, leiden tot veel CO2-uitstoot. Gevogelte is weer een stuk minder belastend. Maar door meer plantaardig te eten en niet te veel vlees, help je mee aan de gezondheid van mens, dier en milieu.