Kunnen we wel zonder alcohol?

LANDELIJK - Wie zondagmiddag de beelden zag van Ajax tegen Feijenoord, kan er bijna niet omheen dat we in Nederland een groot probleem hebben. Het is toch niet voor te stellen dat een nuchter iemand dat doet, met stenen gooien, vuurwerk op het veld gooien en noem maar op. Dat kan toch alleen maar als je een grote hoeveelheid drank en/of drugs in je lichaam hebt gegoten. In Engeland is er geen geweld, want daar mag je met drank niet de tribune op. Hier in Nederland is kijken naar voetbal niet zo belangrijk en staat bijna iedereen met een glas (gelukkig plastic) bier op de tribune. Kunnen we dan niet een paar uur zonder drank, blijkbaar niet. En drinken begint al op vroege leeftijd.
Niet zo lang geleden reed een jongen van 15 jaar met een lading drank in zijn lichaam in Enter, de auto van zijn ouders aan gort en ook het huis van twee mensen.

Erik Scherder

Erik Scherder, de bekende hersenwetenschapper maakt zich ernstig zorgen over jonge kinderen, vooral over het puberbrein: “Kinderen hebben nog onvoldoende controle over hun gedrag. Als ouder ben jij de rem van je kind.” Je bent niet de enige ouder die het moeilijk vindt om je puber te beschermen tegen alcohol. Bijna de helft van de twaalf- tot en met zestienjarigen heeft weleens alcohol gedronken. Vanaf een jaar of vijftien à zestien gaan steeds meer jongeren regelmatig drinken, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. En dat terwijl de minimumleeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen in 2014 van zestien naar achttien jaar is verhoogd.

Alcoholgebruik jongeren

De overheid ontwikkelde de NIX18 campagne om alcoholgebruik onder de achttien jaar tegen te gaan. Dat is niet voor niks. Alcohol drinken is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen en het vergroot de kans op problematisch drinken op latere leeftijd. De leeftijd waarop kinderen gemiddeld hun eerste glas alcohol drinken was in 2019 – schrik niet – 13,3 jaar. Van de scholieren van twaalf tot en met zestien jaar in het voortgezet onderwijs is een kwart (25 procent) ten minste één keer in het leven dronken of aangeschoten geweest en 14 procent is de afgelopen maand nog dronken geweest. Bijna één op de vijf leerlingen (19 procent) heeft in de afgelopen maand weleens vijf glazen of meer bij één gelegenheid gedronken.

Emoties onderdrukken

Er zijn een aantal factoren die eventueel drankgebruik in de hand werken. Een gebrek aan kennis bijvoorbeeld. Als jongeren meer weten over de schadelijke effecten van alcoholgebruik, drinken ze gemiddeld minder. Ook zelfvertrouwen speelt een rol. Jongeren met zelfvertrouwen zeggen gemakkelijker ‘nee’ en gaan minder snel over hun eigen grenzen.

Drinken kan voor sommigen een manier zijn om zich beter te voelen door het effect dat het heeft op lichaam en geest. Alcohol drinken kan een manier zijn om negatieve emoties te onderdrukken. Ook kan het ervoor zorgen dat jongeren zich geaccepteerd voelen door hun vrienden en vriendinnen. Angst om buiten de groep te vallen kan een drijfveer zijn om te gaan drinken. Ten slotte kan alcohol een coping-middel zijn: een manier om met stress en problemen om te gaan.

Waarom is alcohol slecht

Alcohol drinken is slecht voor de gezondheid van de drinker. Alcohol kan ziektes veroorzaken zoals ziektes van de lever, het hart en de hersenen. Alcohol kan ook kanker veroorzaken. En per jaar raken ongeveer 29.000 mensen in Nederland verslaafd aan alcohol. Wat is een probleem drinker? Als je meer dan 21 glazen per week drinkt (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen) dan ben je een probleemdrinker. De kans op alcoholverslaving ligt dan veel hoger, maar je bent niet van de ene op de andere dag een alcoholist. 30% procent van darmkanker wordt veroorzaakt door alcohol.

Wil je meer weten en erover praten. Zie www.nix18.nl en op 2 oktober is er een onlinevergadering, er hebben zich al 1100 ouders aangemeld.

 

 

  • Bron: Bart Nijstad