OMMEN - Het gaat goed met de vleermuizen in Nederland; uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal sinds 1986 is vervijfvoudigd. Des te meer de reden om kennis te maken met de beestjes, vindt Herma Kotterink uit Ommen. Ze organiseert speciale vleermuisexcursies in het Vechtdal om de dieren van dichtbij te bewonderen.
Kotterink neemt een speciaal apparaatje mee om met de vleermuizen te communiceren. Dit zogenoemde sonarapparaat maakt vleermuisgeluiden, die mensen niet kunnen horen.
"Het is fascinerend. Er zijn achttien verschillende vleermuizen en ik hoor het verschil tussen de soorten, net zoals je dat bij vogels kan horen", zegt Kotterink. Ze ziet de dwergvleermuis, waardevleermuis, rossenvleermuis en grootoorvleermuis het meest in het Vechtdal.
Waarnemen
Weeromstandigheden zijn volgens de Ommenaar belangrijk om de dieren te zien: "Het moet droog zijn, anders heeft de vleermuis niks te vangen." In de winter zal je weinig vleermuizen zien, omdat ze in winterslaap zijn. Sowieso slapen vleermuizen veel; soms wel negentien uur op een dag.
Fabels
De dwergvleermuis is Kotterinks favoriet. "Die zie je het het vaakst, dan kijk ik in de lucht en zie ik een paar van die bijzondere diertjes." Een veelvoorkomende fabel is volgens Kotterink dat vleermuizen in de haren van mensen vliegen: "Dat doen ze niet. De vleermuis is als een insect, hij vliegt alle kanten op. Het zijn echt mooie beesten, veel mensen zijn er onterecht bang voor." Toch is het niet handig om ze aan te raken in verband met hondsdolheid.
Dit jaar organiseert Kotterink geen excursies meer. Maar volgend jaar, als het voorjaar aanbreekt, gaat ze weer op pad.