Hardenberg doet het goed bij NK Tegelwippen

HARDENBERG - Als de sportiefste wethouder van de gemeente Hardenberg de tegels/stenen uit zijn eigen tuin wipt, dan is natuurlijk een grote stimulans voor meer mensen omdat ook te doen. Door de inzet van Alwin te Rietstap, die zaterdag nog actief was in Aquaklimcross in Sibculo,  staat Hardenberg op de ranglijst er prima voor. ,, Door tegels te vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen maken we Nederland klimaatbestendiger. We verbeteren de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen."

Stand

De gemeente Hardenberg staat op dit moment op de twaalfde plek met 10.449 gewipte tegels. Op de eerste plaats bij de middelgrote steden (50.000 - 100.000 inwoners) staat Vlaardingen met 32.429 gewipte tegels. Daarnaast rekent de organisatie in TPI (Tegels per 1000 inwoners). Hardenberg komt tot 171.46, terwijl Vlaardingen 441.54 scoort). Bij de grotere gemeentes gaat Arnhem aan de leiding met 139.721 gewipte tegels en een TPI van 865.85. Zwolle is keurig tweede met 50.737 tegels en 393.83 als TPI.
Bij de kleinere gemeentes gaat Etten-Leur fier aan de leiding met maar liefst 59.936 gewipte tegels en een TPI van maar liefst 1365.91.  De gemeente Dalfsen doet ook mee maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Met maar 356 gewipte tegels bungelt het ergens onderaan. De gemeente Ommen schittert door afwezigheid. In heel Nederland zijn er 1.547.272 tegels gewipt.

Hoe lang nog en waarom

Officieel loopt de actie tot 31 oktober. In Hardenberg kan er zaterdag 2 september nog eenmaal tegels ingeleverd worden. Tussen 9:00 uur en 12:00 uur bij de Gemeentewerf in Hardenberg. Het aanpassen aan klimaatverandering vraagt om samenwerking tussen de gemeentes en inwoners. In diverse gemeenten zijn er nog veel tegels te vinden in voor en achtertuinen. Elke groene stop, zorgt voor een gezondere leefomgeving. Op die manier dragen ze bij aan een beter klimaat, biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Vervang dus je (tuin)tegels door groen!  Zie verder op NK Tegelwippen.nl

  • Bron: Bart Nijstad