OMMEN - De markt was woensdag 16 augustus weer afgeladen vol met mensen die het paling roken bezochten. Het is jaarlijks een geslaagd evenement en er werden zelfs prijzen uitgereikt. Volgens de organisatie is het een geslaagd evenement dat ze graag willen voortzetten. Van dieren organisatie klinken andere geluiden, want die vinden paling roken niet meer van deze tijd, want de paling wordt ernstig bedreigd. Van het aantal palingen dat 50 jaar geleden nog in onze wateren zwom is nog 5 % over.
Dick Dunnewind
De voorzitter van de Ommer Bissingh , Dick Dunnewind vindt het een geslaagd evenement en hoopt het nog jaren te kunnen organiseren. ,, Het zijn professionals die het doen." Dat zal wel, maar het is zo'n beetje een slager die zijn eigen vlees goed keurt. Deze mannen verdienen er hun brood mee. Een pondje paling kost maar 15 euro, dus als dat wegvalt dan zien ze hun verdiensten in rook opgaan. Dick Dunnewind zegt dat de organisatie zich houdt aan de regels van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). Op de site van NVWA staat dat, tussen 1 september en 1 december het verboden om op paling te vissen en te verhandelen. In de maanden september, oktober en november is het voor beroepsvissers verboden is om op paling te vissen in de Nederlandse wateren. Vissen met vistuigen die bestemd zijn voor aalvangst zijn dan verboden.,, Zolang de regelgeving niet verandert zal deze dag onderdeel blijven van de Ommer Bissingh,"aldus Dick Dunnewind.
Compassion in Wordl Farming (CIWF)
Annemarie Brijder, Campagne leider van Vissen en Welzijn is dan ook niet blij dat er nog paling roken plaatsvindt. ,, Het klopt dat het erg slecht gaat met de paling. Het dier wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Het wetenschappelijk advies van de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) is daarom voor een einde aan alle visserij en menselijke impact op de paling. Dit betekent ook een einde aan de 'palingkweek', dit is namelijk geen echte kweek, maar het vetmesten (en doden) van jonge palingen (glasalen) die uit zee gevangen zijn (o.a uit Frankrijk). Bovendien zijn er ernstige dierenwelzijnsproblemen in de kwekerijen. Wij volgen het wetenschappelijk advies en willen dus een stop op alle palingvisserij en -kweek. Evenementen die palingconsumptie promoten, zoals een palingrookevenement, wijzen wij natuurlijk af. Het is onverantwoord en niet van deze tijd."
Viswijzer
Op de site van de de Viswijzer staat het volgende. ,, Paling, kweekpaling of wild gevangen paling, paling met een keurmerk het maakt allemaal niet uit. Elke paling die geconsumeerd wordt is er eentje teveel. De paling wordt ernstig bedreigd volgens de rode lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature and Nature Resource) . De IUCN is een internationaal samenwerkingsverband, dat zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Er zijn 86 landen bij aangesloten en meer dan duizend organisaties, in 174 landen, op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen. De paling is niet de enige vissoort die bedreigd wordt. Ook sliptong, tropische Garnaal, tonijn, kabeljauw en zeebaars staan op de rode lijst. De viswijzer adviseert dan ook, eet deze vissen niet!
Leeg vissen
In Nederland zijn ze gek op tradities , zoals vuurwerk en ook paling roken. Misschien moeten ze toch er eens goed over nadenken, want straks hoeven ze geen paling roken meer te organiseren, want alles is leeg gevist.