VECHTDAL - De vereniging “Herdenking Slag bij Ane” organiseert op zaterdag 29 juli weer de jaarlijkse herdenking om de Slag bij Ane. Na eerst een lezing in café Bolte volgt een bloemlegging bij het monument in Ane.
De bijeenkomst begint om 14.00 uur in café Bolte tegenover het station van Gramsbergen. De heer mr. Chr. J.J. Diderich uit Brussel houdt een lezing over: “De Gulden Sporenslag, geleverd bij Kortrijk (11 juli 1302). Deze strijd van Vlaamse boeren en burgers tegen Franse ridders (ook bekend als de “Slag bij Kortrijk” werd beslecht in het voordeel van de “kleine man”. Na de lezing begeeft het gezelschap zich naar de andere kant van de Vecht om op 15.15 uur in Ane bloemen te leggen.
Herinnering levend houden
Om de herinnering aan de veldslag van 28 juli 1227 levend te houden wordt deze jaarlijks herdacht. De Slag bij Ane werd destijds aangevoerd door Roelof van Coevorden en in het voordeel van de Drenten beslecht. Bij de Drenten, maar ook grote delen van Noordoost Nederland, ging het om het winnen van hun vrijheid en hun zelfstandigheid. Het was voor die tijd een betekenisvolle en beruchte veldslag tussen de bisschop van Utrecht, Otto II en zijn leger. De bisschop was heerser over Overijssel, Drenthe en Groningen.
Ridders te paard
Het door de bisschop aangevoerde ridderleger bestond uit een keur van zwaar geharnaste ridders te paard. Als ze tegen de vijand oprukken, zakken de voorste gelederen meteen langzaam weg in het stinkende, dode moeras, waarin ze ten slotte door het gewicht van hun wapenrusting geheel verzinken. Voor de licht bewapende Drenten, die zich wel makkelijk op het veen konden bewegen, vormden ze dan ook een gemakkelijke prooi.
Bepalend
Volgens geschiedschrijvers is deze veldslag bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van Drenthe en grote delen van Noordoost Nederland. Bij het monument worden rood-witte bloemen gelegd. Deze kleuren zijn verbonden aan de Nedersaksische streek waar de veldslag plaatsvond. Ook vlaggen met deze kleur markeren 29 juli het herinneringsmonument.
Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl