OMMEN - De maandelijkse wandeling voor ouderen in Ommen speelde zich donderdag 29 juni af op landgoed Eerde. Bij de trap van het kasteel werden ’s morgens om half tien 40 deelnemers opgewacht door Machteld en Werner Oudshoorn, de begeleiders van de wandeling. Beiden zijn nazaten van baron Philip Dirk van Pallandt van Eerde (1889-1979) en wonen in het gebied rond kasteel Eerde en daarom goed op de hoogte van alles wat daar groeit en bloeit. Het werd een afwisselende wandeling met veel informatie en bovenal het zien van mooie natuur.
Kasteel Eerde
Als kleinkinderen van baron Van Pallandt vertelde broer en zus Oudshoorn over de rijke geschiedenis van het landgoed tussen Ommen en Den Ham. Over hoe grootvader het 1700 hectare grote landgoed met het uit 1715 daterend kasteel, boerderijen en villa’s door het overlijden van een oom in 1913 erfde. Dat Philip geadviseerd werd de nalatenschap niet te aanvaarden omdat het onderhouden van een kasteel veel geld zou gaan kosten. Maar de adviezen werden in de wind geslagen. Het personeel kreeg onder de nieuwe baron als eerste een salarisverhoging, wat overigens niet bij alle boeren in de omgeving in goede aarde viel, want toen ook konden zij niet achterblijven voor hun knechten meer te betalen.
Krishnamurti
Vanaf het begin stond voor van Pallandt vast om zijn geërfd landgoed een andere bestemming te geven. De padvindersbeweging schonk Philip alle mogelijke gastvrijheid op zijn landgoed. Op Eerde kwamen kampeerterreinen en een trainingscentrum voor Scouting Nederland, genaamd Gilwelll Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg. In 1920 ontmoette de baron de charismatische Indiër Jiddu Krishnamurti. Het was een spirituele liefde op het eerste gezicht. Vier jaar na de eerste ontmoeting met Krishnamurti geeft Philip al zijn bezittingen in Ommen weg aan de ‘Eerder Stichting’ met Krishnamurti als voorzitter. Kasteel Eerde wordt het hoofdkwartier van de Theosofische Vereniging. Vanaf dan worden ook op de Besthmenerberg jaarlijks zogenaamde sterkampen gehouden. Dankzij Philip stond Ommen in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw dan ook volop in de belangstelling. De contacten van Philip met de Theosofische Vereniging leidde tot de oprichting van een Pythagorasschool in Huize Henan aan de Hammerweg en een gedeelte in Huize Het Laar.
Thema
Onderweg werd ook verteld over de liefde voor de natuur die de baron aan de dag legde. Het Eerderven bleek een prima plek te zijn voor de door de baron geïntroduceerde bosbessen. Uiteindelijk ging het zo goed met de bosbessen dat bosbessenstruiken in het ven werden gekweekt voor de handel en er een pluktuin kwam voor particulieren.
De wandelaars kwamen langs diverse mooie plekjes. Door de boomgaard, langs de orangerie en school in de kasteeltuin. Langs zandweggetjes, houtwallen en oude bomen. Mooi was het uitzicht aan de randen van de hooilanden. Onderweg kwamen de wandelaars een zitbankje tegen met de tekst die ooit is uitgesproken door Krishnamurti: “Hoe meer je naar alles luistert, hoe groter de stilte is”.
Aan het eind van de boeiende wandeling was er koffie of thee in de tuin van een van de wandeltochtbegeleiders. “Elke maand zit er een thema in de wandeling met aandacht voor de
omgeving”, aldus Bertus Goos, coördinator van de maandelijkse wandelgroep voor ouderen die erg blij was met de grote opkomst van deze ochtendwandeling.