Door Bart Nijstad
HARDENBERG - Aan de Rheezerweg doet Johan Poffers de deur open. Een bruine kop en op blote voeten stiefelt Jan de kamer door. Een natuurmens dat is duidelijk te zien. Johan is 64 jaar en is dagelijks in de natuur te vinden. Op Facebook van Natuur Hardenberg plaatst hij regelmatig mooie foto's van vogels die hij ziet. Maar Johan maakt zich ook zorgen om de natuur.
,,In 1990 ben ik begonnen met het tellen van water- en broedvogels in de Vloeivelden van de Krim. Hier is mijn passie voor vogels tellen begonnen. Later telde ik ook watervogels in de Vecht, deze maakt onderdeel uit van het (NNN) Nationaal Natuur Netwerk. Dat wil zeggen, je mag geen activiteiten ondernemen die de natuur schaden toebrengen .
Met al die bootjes en vooral grote boten en snelle is dat lastig. De Vecht is maar maximaal veertig meter breed en vogels schrikken al op, wanneer je binnen vijfentwintig meter langs komt. Sinds er actief gevaren mag worden op de Vecht zie je dat veel watervogels het moeilijker hebben op de Vecht. Legsels spoelen soms uit het nest vanwege de golfslag en oudere vogels met jongen komen in de problemen door allerlei vormen van waterrecreatie. Vanwege de geringe breedte van de Vecht is verstoring voorspelbaar. Zonder ingrijpen verdwijnen straks algemene soorten als Kuifeend en Fuut. Mijn wens is om meer vluchtwateren in te richten. Het creëren van plasdras-gebieden langs de Vecht zou hier een mooie oplossing voor zijn.
De Ommermars is een mooi voorbeeld, alleen het zou niet toegankelijk moeten zijn, maar wel leefbaar om de natuur meer rust te gunnen En voor mij mag de snelheid ook wel omlaag. Het is nu 9 km per uur, dat mag wel naar 6 km per uur. Op de Vecht komt steeds meer recreatie voor, zoals kanoën en suppen. Op de Vecht wordt maar wat gedaan zonder dat we nadenken wat de gevolgen zijn voor de natuur. In het zomerhalfjaar wordt die limiet overschreden, terwijl handhaving te kort schiet. Ik zie hoe de oeverzone de rivier door hard varende motorboten ongeschikt wordt gemaakt voor broedvogels. Vogelbescherming kwam daarom ook met een rapport waar duidelijk instaat wat watersport kan doen met broedvogels. Zie recent rapport van de Vogelbescherming. Daarin wordt waterrecreatie de grootste verstoringsbron genoemd.
Suppen op de Vecht is iets nieuw op de Vecht. Ze zitten ook vaak te dicht op en soms zelfs in het riet en kunnen ook op ondiepe plekken komen en verstoren zo de vogels. We moeten meer nadenken wat we doen. Het is echt zorgelijk, want als we zo doorgaan, gaat er nog meer kapot. Er is geen toezicht, geen handhaving. Mensen laten de boel maar slingeren, ruimen niks op en als er verboden toegang staat op een bordje, hebben ze er maling aan. We hebben de natuur nodig, meer biodiversiteit, schoner water."