OMMEN - Eikenprocessierupsen, met name diens brandharen, kunnen voor gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. De eerste eikenprocessierupsnesten zijn gesignaleerd in onze gemeente. Dit is later dan voorgaande jaren dankzij het koude en natte voorjaar. De firma Roel Timmerman gaat voor de gemeente op pad om nesten weg te zuigen uit gemeentebomen.
Benieuwd hoe u een nest kunt melden en wanneer we wel of niet bestrijden? We leggen het u graag uit.
Nesten online melden
Via www.ommen.nl/eikenprocessierups meldt u via de interactieve kaart een gemeenteboom in uw omgeving aan. Via deze digitale kaart kunt u uw melding volgen. Zo weet u of we de nesten gaan wegzuigen en wanneer dit ongeveer plaats vindt.
Wat gebeurt met uw melding?
We beoordelen elke melding binnen drie werkdagen. Daarna kunt u op de kaart zien of de melding in aanmerking komt om weg gezogen te worden. Indien de melding is goed gekeurd, komt de firma Roel Timmerman binnen twee weken langs.
Welke nesten verwijdert de gemeente?
We verwijderen enkel nesten in gemeentebomen binnen de bebouwde kom en selectief in het buitengebied. De boom dient in alle gevallen twee of meer nesten te hebben, ter grootte van (tenminste) een tennisbal.
Nesten in gemeentebomen in het buitengebied
In het buitengebied halen we op de onderstaande locaties de nesten weg. Hiervoor geldt ook; vanaf twee nesten ter grootte van (tenminste) een tennisbal.
- Langs drukke wegen;
- De meest drukke toeristische wandel- en fietsroutes;
- Fietsroutes naar scholen;
- Bij uitzondering direct aan de voorkant van een woning of erf (hier geldt vanaf vijf nesten, ter grote van (tenminste) een tennisbal).
Problemen bij het melden
Ik kan een eik niet aanmelden
Wellicht is deze specifieke eik onderdeel van een bosje, deze zijn niet apart zichtbaar op de kaart. Het is ook mogelijk dat het geen gemeenteboom is. In dat geval moet de eigenaar van de boom zelf zorgen voor het verwijderen van nesten.
Ik krijg de melding dat de boom niet in aanmerking komt voor bestrijding
Dat heeft te maken met de locatie van de boom. Helaas kunnen we niet alle eikenprocessierupsen bestrijden. Bomen langs wegen in het buitengebied – waar het rustig is en niet voor een erf staan- worden niet bestreden.
Mogelijke klachten eikenprocessierups
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen binnen enkele uren klachten veroorzaken. Denk aan hevige jeuk, roodheid, blaasjes, oogklachten en irritatie of ontsteking aan de slijmvliezen van neus en keel. Ervaart u deze klachten? Was of spoel uw huid dan goed met water. Probeer de overgebleven brandharen te verwijderen met tape. Een menthol crème of Aloë Vera gel kan verlichting geven voor de jeuk. Was indien nodig ook uw kleren, als het kan op 60 graden. Kijk voor meer tips op www.processierups.nu.
Natuurlijke bestrijders door biodiversiteit
Wist u dat we het hele jaar bezig zijn met de bestrijding van de eikenprocessierups? Dit doen we door de biodiversiteit te vergroten, zodat er meer natuurlijke bestrijders ontstaan. Denk aan het plaatsen vogelnestkasten of het zaaien van wilde kruiden en bloemen.
De eerste fase is afgerond, start tweede fase
De eerste fase, namelijk de preventieve bestrijding, is inmiddels afgerond. Bij een eerste steekproef blijkt dat dit effectief was. De rupsen zijn ondertussen doorgegroeid naar het derde en vierde stadium. Vanaf het vierde stadium zijn de brandharen zo groot dat zij overlast kunnen geven.
Daarna beginnen de rupsen ook met nestvorming. De eerste nestjes zijn inmiddels gesignaleerd. De tweede fase van de bestrijding is deze week gestart, namelijk het wegzuigen van de nestjes.
Kijk voor meer informatie op www.ommen.nl/eikenprocessierups.