Door Bart Nijstad
Hardenberg - Iedereen heeft ze waarschijnlijk weleens gezien wanneer ze over de N34 rijden richting Emmen of de Evenementenhal. De talloze nesten in bomen langs de weg. Bij de brandweerkazerne, het park bij de Vecht en het park bij de Willem Alexander brug. Roeken en niet een klein beetje ook. Honderden nesten zitten erin de toppen van de bomen, want Roeken leven in kolonies. De Roek lijkt op de Zwarte Kraai en is bijna net zo groot (46 cm) alleen ze hebben een witachtige snavel.
Roekennesten en kolonies zijn het hele jaar door beschermd
Dit staat in de Wet natuurbescherming. De provincie Overijssel regelt het beleid, de vergunningverlening en de handhaving van deze wet. Roeken hebben vaak een kolonie binnen de bebouwde kom. Soms zorgt dat voor overlast. Maar roeken zijn in en buiten het broedseizoen ook erg nuttig. In het broedseizoen voert de roek grote hoeveelheden insecten, zoals rupsen en larven, aan hun jongen. Dat maakt roeken erg nuttig.
Inwoners hebben soms last van lawaai, uitwerpselen en vallend nestmateriaal door de roek. Op sommige plekken is de overlast te groot. Bijvoorbeeld als mensen door het lawaai niet kunnen slapen. In Hardenberg hebben ze een roekenbeheerplan en een ontheffing om hier wat tegen te kunnen doen.
Het is belangrijk dat het goed gaat met de roek
Het aantal roeken in de gemeente mag niet dalen. Ze houden dat samen met een deskundige ecoloog (iemand die advies geeft over leefgebieden en diersoorten) in de gaten. Ze tellen elke jaar de roekennesten, en geven dit door aan de provincie. Als het aantal roeken in de gemeente is gedaald, dan kan de provincie de vergunning intrekken. In dat geval mogen ze geen nesten meer verplaatsen en geen roeken meer verstoren. Doordat de Roeken 3-6 eieren leggen, zal er Hardenberg wanneer de jonge Roeken uitvliegen, weer een kleine tweeduizend Roeken rijker zijn. Natuurliefhebber Johan Poffers is blij met de Roek. ,, Het is een nuttige vogel, al zullen veel mensen daar niet mee eens zijn. Hij broedt hier al vele jaren."