OMMEN – Drie Ommer buurtschappen staan centraal in het Historisch Museum Ommen. Het gaat om de buurtschappen Besthmen, Eerde en Zeesse die belicht worden. Onder de naam “Buurtvisite” worden buurtbewoners en andere belangstellenden uitgenodigd om de resultaten van de werkgroepen van de historische vereniging CCO te komen bewonderen in het museum. De werkgroepen boerderij- en veldnamen, de foto-film en de genealogie presenteren daar op drie avonden hun resultaten die speciaal aan de buurtschappen is besteed.
Historie
De eeuwenoude historie van de drie buurtschappen komt uitgebreid aan bod. Er is een presentatie van (oude)foto’s. Verder zullen enkele buurtbewoners een korte lezing houden over de historie hun eigen woonomgeving. Een vaste fototentoonstelling met informatie in woord en beeld complementeren de bijeenkomsten over de geschiedenis van de buurtschappen. Voor geïnteresseerden in familiestambomen van voorouders uit de gemeente Ommen is een uitgeprinte familiestamboom beschikbaar.
Schijnwerpers
De Ommer buurtschappen zijn ontstaan vanuit vroegere Marken. De gemeente Ommen was tot halverwege het jaar 1800 goed voor 14 verschillende Marken, soort van mini-boerenrepublieken met elk eigen regels over het gebruik van de gezamenlijke gronden.
“Het is al jaren vast gebruik om de Ommer buurtschappen voor het voetlicht te zetten”, zegt museumbeheerder Harold Dokter. “Na een onderbreking vanwege de corona, kan het nu eindelijk weer met nu de schijnwerpers op Besthmen, Eerde en Zeesse. De belangstelling is altijd groot. We zijn er ook dit keer weer in geslaagd om interessant archiefmateriaal te laten zien”.
Vooraf aanmelden
De buurtvisite wordt gehouden op dinsdag 28 februari, woensdag 1 maart en donderdag 2 maart in het Historisch Museum aan Den Oordt 7 in Ommen. Tussen 19.30 en 20.00 uur staat de koffie klaar en in het tweede deel van de avond is er een hapje en een drankje. Omdat een beperkt aantal gasten tegelijk ontvangen kunnen worden is vooraf aanmelding nodig. Dit kan bij Aldien Pasman, tel. 0529-453446 of 06-23817150, mail:
Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl