In de Nederlandse Kankeratlas van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is de impact van kanker per regio te zien. In de atlas is te zien welke soorten kanker in meer of mindere mate per regio voorkomen. De aantallen zijn gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen tussen 2011 en 2020. In de kaart staan alle kankersoorten samen en apart de 24 meest voorkomende kankersoorten.
Hieronder worden een paar opvallende conclusies uit de kankeratlas omschreven uit het Vechtdal.
In het Oosten, tegen de grens van Duitsland, zijn de darmkankerdiagnoses hoger dan verwacht. In de gemeente Hardenberg is het aantal 11 procent boven de gemiddelde verwachting in Nederland. Opvallend is ook maagkanker, in Gramsbergen is het aantal 19 procent boven de verwachting op basis van het Nederlandse gemiddelde.
Mesothelioom, vaak veroorzaakt door blootstelling aan asbest, komt gemiddeld veel minder voor in het Vechtdal. Alleen in Lemelerveld is het aantal hoger, 9 procent boven het gemiddelde. Volgens Integraal Kankercentrum Nederland is er weinig zekerheid dat het gebied afwijkt. In Hardenberg komt het 38 procent minder voor dan in de rest van Nederland.
Wat betreft alle kankersoorten zijn er een aantal opvallende zaken in het Vechtdal. Zo is te zien dat Gramsbergen 4 procent boven het gemiddelde zit, dat maakt dat er voldoende zekerheid is om te zeggen dat het gebied afwijkt. In Dalfsen en Ommen zijn er minder diagnoses dan gemiddeld. In Dalfsen 6 procent minder en in Ommen 4 procent minder. In Balkbrug en Dedemsvaart zijn er 3 procent minder diagnoses, volgens IKNL is dat ook voldoende zekerheid om te zeggen dat het gebied afwijkt van het gemiddelde.
Vervolgonderzoek en preventie
De Nederlandse Kankeratlas is volgens de website van IKNL gemaakt voor iedereen die op zoek is naar informatie over het voorkomen van kanker in regio's. Daarnaast als input voor vervolgonderzoek en om aanleiding te bieden voor preventiemaatregelen.