Pelgrimstocht van Ankie en Albertus Mulder

door Bart Nijstad

NIEUWLEUSEN/SANTIAGO DE COMPOSTELLA  - Ruim twee jaar geleden trokken Ankie en Albertus Mulder de stoute schoenen aan voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ze gingen naar Zuid Frankrijk om in Saint-Jean-Pied-de-Port te starten voor bijna 800 km. Onderaan de Pyreneeën net voor de Spaanse grens begon hun toch naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostella.  Ze waren niet de enigen, want deze tocht brengt jaarlijks ruim 300.000 mensen op de been. Er zijn ook mensen die de tocht op de fiets doen, vanuit Nederland is dat zo’n kleine 3000 km. Overnachten doen de meesten in een Albergue (soort herberg), waar je voor weinig geld een stapelbed, deken en kussen hebt. Bij sommige kan er ook voor een klein bedrag gegeten worden, of is er een keukentje. Meestal is er ook douche en toilet aanwezig. Ook in kerken zijn soms ruimtes hiervoor ingericht.

Vanuit de hele wereld komen mensen naar Saint-Jean-Pied-de-Port om aan deze reis te beginnen. Je hoeft niet raar op te kijken wanneer je naast een Italiaan, Rus, Koreaan of Amerikaan ligt Meestal begint de dag vroeg, want de meesten lopen al om zes uur te ijsberen langs de stapelbedden, om ook weer ergens anders vroeg onderdak te hebben. De tocht is een ware belevenis, soms langs de weg maar ook vaak door mooie en stille gebieden. Onderweg kom je van allerlei beelden tegen die verwijzen naar pelgrims, zoals de bekende schelp. En iedereen gaat niet weg zonder het woord ‘Bon Camino’ of prettige reis. Bekende plaatsen die onderweg aangedaan worden, zijn o.a Logrono, Burgos, Leon en Portomarin.

En natuurlijk de binnenkomst in Santiago voor de grote kathedraal, waar je na afloop ook nog de compostela mag ophalen. Het verzamelen van stempels voor je pelgrimspas doe je in de pelgrimshostels, hotels, gemeentehuizen, kerken, winkels en barretjes langs een van de camino´s op deze bedevaartstocht. 

Het wordt ook wel pelgrimspaspoort “Credencial” genoemd. Als je eenmaal bent aangekomen van je pelgrimstocht in Santiago de Compostela is dit paspoort met stempels het bewijs om de Compostela te ontvangen, dit is HET document dat verklaart dat de pelgrim wandelaar of fietser de Camino heeft voltooid. Voor een wandelaar moet dat 100 km zijn en voor een fietser 200 km.


Oud Predikant Karel Hazeleger heeft voor VechtdalTV Ankie en Albertus gevraagd naar hun belevenissen en waarom ze het hebben gedaan. Binnenkort is dit te zien op VechtdalTV.