DEDEMSVAART - Anke Horstman uit Dedemsvaart vond dat technologiewebsites veel te veel gericht zijn op mannen. Zo ontstond het idee van 'Techgirl', een technologiewebsite speciaal gemaakt voor vrouwen. Ook zette Anke een podcast op, waarmee ze onlangs de prijs won voor Beste Technologie Podcast, tijdens de Dutch Podcast Awards 2022.
TechGirl is ontstaan als tegenreactie, omdat Anke vindt dat tech websites vooral gericht zijn op mannen. Daarnaast wil ze vrouwen enthousiasmeren om meer met techniek te gaan doen. Het begon ongeveer 11 jaar geleden, als een hobby, met een website bouwen en later ook bloggen. ''Dat liep enorm uit de hand'', zegt Anke.
Inmiddels staan er 3.000 artikelen online, een TikTok-kanaal met meer dan 36.000 volgers en onlangs heeft ze een podcast award gewonnen. Toch blijft ze er heel gewoon onder. ''Ik word er soms een beetje ongemakkelijk van, wanneer mensen zeggen dat ik al heel veel bereikt heb. Ik ben er heel blij mee'', zegt ze.
Maatschappij helpen
Anke won onlangs een belangrijke podcastprijs. In haar podcastserie interviewt ze vrouwen uit de technologie. "Om ze als rolmodel neer te zetten voor andere vrouwen.'' Zo interviewde ze in de eerste aflevering Kaya Weerts. Weerts bedacht een app voor de politie, waardoor de organisatie met wel 33% procent minder papierwerk kon werken. ''Dit is wat een developer doet om de maatschappij makkelijker te maken."
Uren in de auto
Ze reisde het hele land door met een mobiele studio om de podcast op te nemen. ''Ik heb soms wel uren in de auto gezeten. Het was hartstikke leuk om te maken.'' Volgend jaar hoopt ze opnieuw een podcast te gaan maken, maar dan waarschijnlijk in een andere vorm.
Rolmodellen
''Ik doe vrij veel. Niet alleen belicht ik rolmodellen, maar probeer ik vrouwen ook te laten zien waarom techniek zo tof is.'' Anke probeert daarom op een begrijpelijke manier techniek uit te leggen. ''Dat is heel belangrijk omdat veel vrouwen zeggen dat ze niks met tech hebben.''
''Een app voor de pil bijvoorbeeld, dat zou je niet door mannen moeten laten ontwikkelen. Daar moeten vrouwen bij aanwezig zijn.'' Anke denkt bijvoorbeeld ook wanneer vrouwen zich meer zullen interesseren in techniek, dat er betere producten komen die aansluiten bij vrouwen.
Airfryer Avonturen
In de toekomst wil ze misschien zelf nog een app gaan bouwen. Zo is ook ooit het idee ontstaan voor podcast, maar ook bijvoorbeeld de YouTube-serie 'Anke's Airfryer Avonturen'.