Provincie Overijssel beloontde eerste melkveehouders en akkerbouwer voor hun duurzame prestaties en geefthet startschot voor nieuweperspectieven in het Vechtdal.
De duurzaamheidsopgaves liegen er niet om. Minder stikstof, minder broeikasgassen, duurzamer bodembeheer, schoner water, meer biodiversiteit, gezondere dieren en bij dat alles ook nog zicht houden op een toekomstig verdienmodelen bedrijfsopvolging. “Op het boerenbedrijf komen alle opgaven samen” zegt Daan Heurkens, adviseur van adviesbureau Boerenverstand. Waar de boer eerst voornamelijk gestimuleerd en beloond werd om ons van goedkoop voedsel te voorzien, vragen we tegenwoordig ook resultaat op de duurzaamheidsdoelen. Nog meer en nog complexerewet-en regelgeving is niet de oplossing. Een goed werkend systeem van Kritische Prestatie-indicatoren (KPI’s) kan richting geven en nieuw perspectief biedenvoor de lange termijn. Op basis van een integrale set aanKPI’s kan duurzaamheid op bedrijfsniveau getoond, gewaardeerd en uiteindelijk ook beloond worden.
Overijssel test in de praktijk
Er zijn al kritische prestatie-indicatoren ontwikkeld voorde zuivelsector en voor de akkerbouw. Verschillende provincies oaDrenthe en Brabant hebben op basis daarvan beloningsregelingeningesteld. In het Vechtdal wordt hierop voortgebouwd en een eerste set aan KPI’s voor duurzame kringlooplandbouwontwikkeldtoegesneden op het Vechtdal.Het is inmiddels een van de voorbeeldengeworden voor het landelijke KPI-traject wat het Ministerie van LNVis gestart1.
Gedeputeerde Overijssel reikteerste prestatiebeloning uit
Een groep melkveehouders en een akkerbouwer op en rondom landgoed Vilsteren in het Vechtdal heeftop 9 juni uit handen van gedeputeerde Gert Harmten Bolscher een eerste prestatiebeloningontvangen.De scoretabel vindt u in de bijlage. De provincie Overijssel zietveel perspectief in het waarderen van integrale duurzaamheidsprestaties, waarbij de boer zelf op basis van vakmanschap de keuze maakt hoe de prestatie wordt behaald. Zo kost bijvoorbeeld hetaanpassen van stallenvoor het realiseren vande stikstofdoelen de boer en samenleving veel geld en biedt het weinig perspectiefvoor het platteland als geheel. Juist dit platteland is van onschatbare waarde gebleken tijdens de Corona pandemie. Positief stimuleren en tegelijk ook andere duurzaamheidsdoelen realiseren zoals klimaat, water en meer biodiversiteit, waardeert de boer voor zijn maatschappelijke inzet, aldusTen Bolscher.Wel is het zaak om de prestaties goed te borgen. Het landgoed Vilsteren en de provincie Overijssel hebben stappen gezet en hopen dat meer partijen aanhaken bij dit initiatief om duurzame prestaties van de boer meer te waarderen en te belonen.
De feestelijke uitreiking vond plaats op 9 juni 2021in het landgoedcentrum te Vilsteren1Inmiddels heeft het Ministerie van LNV opdracht gegeven aan een kennisconsortium van Wageningen UR, Boerenverstand en het LouisBolk Instituut om de KPI systematiek verder uit te werken. Bekijk de voortgang op www.wur.nl/kpi
Voor meer informatie:Daan Heurkens, Boerenverstand,