Grote vraag naar brandhout in Vechtdal door stijgende energieprijzen: ''Het is gekkenwerk''

VECHTDAL - De vraag naar brandhout is het afgelopen jaar door de stijgende energieprijzen flink toegenomen. Ook de kosten van het hout zijn door schaarste meer dan verdubbeld. Een rondje langs houthandelaren in het Vechtdal; kunnen zij de hoeveelheid bestellingen nog aan?

Jan Dijk van Dijk Houtproducten in Hardenberg merkt dat de vraag naar de brandhout door de stijgende energieprijzen is toegenomen. "Ik ga uit van ongeveer het dubbele van een jaar geleden", zegt Dijk. De houthandelaar kan de vraag naar brandhout nog maar net aan. Door de stijging van de gasprijzen hebben meer mensen een houtkachel aangeschaft, merkt Dijk op. "Ik zit aan mijn taks."

Gekkenwerk

Brand Houtproducten in Hardenberg verkoopt sinds kort brandhout, omdat ze anders zelf een overschot aan afvalhout hebben. "Het is gekkenwerk, de verkoop gaat ontzettend snel", zegt Marco Brand. Het bedrijf plaatste een advertentie op Marktplaats om van het hout af te komen. "Ze komen overal vandaan om brandhout bij ons kopen, sommige mensen rijden er zelfs anderhalf uur voor."

Michael Koggel van Houthandel Koggel in Dalfsen merkt hetzelfde. "Er wordt veel meer brandhout verkocht, we nemen ook geen nieuwe klanten meer aan", aldus Koggel. Omdat de vraag nu hoog is, houden ze enkel hun vaste klanten aan.

Prijsverhoging

Voor een kuub hout vraagt Houthandel Koggel nu 165 euro, vorig jaar was dat nog 80 euro. ‘’Je hebt geen keuze’’, zegt Koggel. De inkoopprijzen voor hout zijn volgens hem met honderd procent gestegen. ‘’Het maakt onze vast klanten niks uit, die begrijpen de prijsverhoging’’, aldus de houthandelaar.

Haardhout Nieuwleusen heeft maar een kleine voorraad open haardhout. "Ik word veel gebeld of we nog wat hebben. Ik denk dat de vraag naar hout echt wel groter is normaal", zegt een medewerker van de houthandel. Ook Jan Dijk ziet dat de prijzen flink zijn gestegen. "Je moet meegaan met de prijzen, wanneer ik dat mijn klanten uitleg, begrijpen ze het", aldus Dijk.

Gezondheid

Is het warmhouden van het huis met het stoken van hout een beter alternatief? Het is in ieder geval niet gezonder, hoewel dat kan verschillen per kacheltype. Over het algemeen is het verbranden van hout schadelijk voor de gezondheid. Dat hangt ook af van de mate waarin je met de rook in aanraking komt, de fysieke gesteldheid en de samenstelling van de rook. Volgens de GGD laat twee uur hout stoken evenveel fijnstof vrij in de lucht als een autorit van Amsterdam naar Milaan. De rook van houtvuur bevat naast fijnstof ook kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dit zorgt voor een ongezondere lucht in huis.