HELLENDOORN - Geboren in Ommen achter de melkfabriek was Maurice Paarhuis (33) al vrij snel een fanatiek mannetjes. Bij OZC werd hij op zestienjarige leeftijd al clubscheidsrechter. ,, Ik ben vroeg begonnen en heb me in al die jaren opgewerkt tot het niveau waarin ik nu fluit". Dat is nu het hoogste amateur niveau. ,, Ik zie nu wel dat het aantal scheidsrechters de laatste jaren hard achteruit gaat. Hadden we enkele jaren geleden nog 8000, nu zijn het er nog 3500. Dus er is werk aan de winkel".
Maurice Paarhuis is voorzitter van SNO (Scheidsrechters Nijverdal en Omstreken). ,, Ik probeer met anderen de jeugd enthousiast te maken over dit vak. Dit valt niet mee, want de meesten willen na twee jaar direct door naar het betaalde voetbal. Als je ziet dat ik er 17 jaar over heb gedaan om dit te bereiken, dan haken de meesten wel snel af. Je moet wel in zelf investeren. We proberen jongeren mee te laten lopen met de 45 clubs (HHC, Staphorst en Excelsior'31) die we helpen met het vinden van scheidsrechters. Laten ze mee kijken , hoe word je ontvangen, hoe doet iemand het etc".
,, Mijn ambities liggen niet hoger, ik ben er ook te oud voor. Ik vind het prima zo, en zo lang ik er plezier in heb dan ga ik door. Ik heb nu een mooie baan bij Landstede, dus zo is het prima te combineren. Natuurlijk heb ik wel eens minder leuke ervaringen gehad, maar door snel weer te fluiten komt het plezier snel terug. Ik hoop ooit nog een keer Spakenburg tegen IJsselmeervogels te fluiten. Tweede divisie is mooi, en zoals zaterdag bij Excelsior'31 uit Rijssen is mooi in de buurt. Als je ver weg moet dan is het wel een lange dag. Een club gaat met de hele bups op pad en komt met iedereen weer thuis. Ik ga alleen op pad, en kom alleen terug".
Hoe kijkt Maurice tegen de spelregels aan. ,, Sommige regels, zoals de zes seconden regel kun je beter afschaffen want er fluit niemand voor. Zuivere speeltijd zou wel een prima regel zijn, maar het geld is de oorzaak dat het niet door gaat. Er zitten allemaal hele oude mensen bij de organisatie en die willen eigenlijk niks veranderen. Maar zuivere speeltijd zou een heleboel ellende kunnen voorkomen. De vierde man drukt gewoon op de knop als er niet gevoetbald wordt. Maar geld, want dan hebben ze geen zicht wanneer een wedstrijd afgelopen is Zijn we af van tijdrekken en andere flauwekul. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Toen ik voor het eerst vierde klasse mocht fluiten was ook geweldig. Gelijk naar DKB, dan weet je dat je aan de bak moet. En natuurlijk de laatste jaren van hoofdklasse naar de derde en tweede divisie, machtig mooi".