LEMELE - Woensdagavond 17 augustus waren op een gegeven moment wel erg veel bekenden, familieleden en vrienden aanwezig op de Oudhollandse markt in Lemele. Langzaam ging iedereen in de richting van de blauwe verschijning: Klazien Broeks in de bekende Unicef-grabbeljurk. Toen uiteindelijk ook de voorzitter van de regio Zwolle Pierre van Schoonhoven tussen de bezoekers opdook viel het kwartje wel.
Onder het gezang van de Bargzangers ging iedereen naar een afgelegen zaaltje, waar de plichtplegingen werden voltrokken, werd de Unicef-speld opgeprikt en werd er een taart met de beeltenis van Klazien in de blauwe jurk aangesneden. De afdeling Lemelerveld was weer een jubilaris rijker, omdat vorig jaar Dinie Laarman ook al gehuldigd werd voor haar 40-jarig jubileum.
Zoals deze schrijver zullen vele lezers denken: ”Wat is of doet Unicef eigenlijk?” Een goede reden om eens een afspraak met dit tweetal te maken op de Elisabeth-Hoeve aan de Dalmsholte weg. De weg van uw journalist gaat niet altijd over geplaveide paden want halverwege de Weerdhuisweg kreeg hij een lekke band maar met behulp van de familie Koerhuis kon de afspraak met een geleende fiets nagenoeg op het afgesproken tijdstip toch plaatsvinden. Unicef dus……
Unicef is in 1946 opgericht als onderdeel van de Verenigde Naties om wereldwijd primair zorg te bieden aan moeder en kind betreffende vaccinatie, scholing en gezond drinkwater. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ras of huidskleur. De organisatie heeft voet aan de grond in 133 landen, waar duidelijke afspraken gemaakt zijn over de kinderrechten. De belangrijkste inkomsten werden gegenereerd uit de bekende kaartenverkoop en puzzles, giro 555 en legaten.
Er zijn in diverse landen voedsel- en schoolprogramma’s opgezet. Doelstelling is ook dat als er projecten worden georganiseerd, zoals het slaan van pompen, de kennis voor bedienen en reparatie ook overgedragen wordt aan de autochtone bevolking. Verder wordt aandacht geschonken aan de opleiding van verpleegkundigen en leerkrachten en leveren van leermiddelen. De distributie van diverse middelen geschiedt vanuit een pakhuis in Denemarken.
Unicef zit altijd aan tafel bij de plaatselijke/landelijke overheid tot zelfs de Taliban in Afghanistan, waar ingezet wordt op het naar school krijgen van meisjes en recentelijk in Oekraïne bleu Dots opgericht, Dat zijn noodhulpposten bij grensovergangen en langs vluchtroutes, waar dagelijks duizenden kinderen en hun families worden opgevangen om even tot rust te kunnen komen tijdens hun moeilijke vlucht. Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten, zoals scholing en kinderarbeid, nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.
Sinds 1981 heeft Lemelerveld een “depot” van Unicef met Dinie Laarman en mevrouw Schild. Eerst een hoekje in de oude Rabobank aan de Schoolstraat later in de Coop. Dinie komt in contact met Klazien, die toen nog in Hoonhorst woonde en daar allerlei acties ging opzetten. Uiteindelijk verhuist zij met haar man Leo naar een boerderij in Dalmsholte en zet zij haar activiteiten samen met Dinie in Lemelerveld voort.
Toen de kaartenactie terugliep is dit creatieve duo op zoek gegaan naar andere acties, zoals een sponsorloop op de H.Hartschool, die maar liefst 7000(???) euro opleverde in 2008. Viraal ging ook de foto, waarop drie kinderen met rietjes zogenaamd water uit het Overijssels kanaal dronken. Met de actie flessenpost werd weer een nieuwe actie bedacht door de deelnemende kinderen. Het idee om een triatlon te organiseren werd uiteindelijk omgebogen naar een jaarlijkse actie met kinderspelen in het zwembad Heidepark bij de opening van het zwemseizoen.
Sinds een paar jaar heeft Klazien ook een minibieb aan de weg met boeken, maar ook seizoensgebonden produkten als verkoop van peren en noten. Hiervan is de opbrengst ook voor Unicef. Zelfs op het hoofdkantoor in Den Haag worden de acties in Lemelerveld nauwgezet gevolgd. De dames blijven zich onverstoorbaar inzetten voor moeder en kind overal in de wereld.
Dinie en Klazien bedankt voor dit informatieve interview en wij wensen jullie nog veel succes met al jullie acties en de Lemelerveldse gemeenschap zal jullie hopelijk financieel blijven steunen. En dat allemaal om de kinderen in de hele wereld een betere toekomst te bieden.
Tekst en foto’s: Willem van Trui.
Via: Sukerbiet.nl