VECHTDAL – Partners van Noordelijke Vechtstromen verlengen samenwerking op gebied van waterketen en klimaatadaptatie met bestuursakkoord Focus en Ruimte met zes jaar. Effecten van klimaatverandering hebben invloed op ons gezamenlijke gebied. Dit vraagt om een gezamenlijke doelen en aanpak.
Steeds vaker hebben we te maken met gebeurtenissen als extreme neerslag, zomerdroogte, hitte, droogte, storm, hagel, natuurbranden en overstromingen. Een gevolg van klimaatverandering. Om ons gebied te beschermen tegen de risico’s die ontstaan, werken we aan “klimaatadaptatie”. We noemen dit ook wel klimaataanpassing: we beschermen onze regio tegen extreem weer. Voor klimaataanpassing is samenwerking belangrijk, want water en temperatuur houden zich niet aan gemeentegrenzen.
Klimaataanpassing
De partners van Samenwerking Noordelijke Vechtstromen (gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Ommen, Waterschap Vechtstromen en drinkwaterbedrijf WMD) werken al langer samen aan de waterketen: waterleiding, riolering, rioolwaterzuivering en water. Nu komt daar het thema “klimaataanpassing” bij. Om dit te bekrachtigen hebben zij het Bestuursakkoord “Focus en Ruimte” ondertekend waarin doelen en afspraken staan voor de komende zes jaar. De samenwerkende partners trekken hierin nauw op met de provincies Drenthe en Overijssel.
Zij hebben afgesproken slimme maatregelen in steden en dorpen te nemen zodat ons gebied tegen een stootje kan. Groen en water aanleggen in de stad is bijvoorbeeld goed tegen wateroverlast, maar geeft ook verkoeling in een hete zomer. Zo kan bij een extreme bui een groen park veel meer water in de bodem opnemen dan een plein met stenen. En bij hitte is de temperatuur in een groene omgeving beduidend lager dan in een versteend gebied. De samenwerkingspartners proberen inwoners ook bewust te maken van de effecten van klimaatverandering en te bewegen zelf maatregelen te nemen in eigen tuin. Een regenton plaatsen of de tegels vervangen door planten kan al een groot verschil maken. En ook insecten, bijen en vogels zijn hiermee geholpen. Maar ook water sprenkelen op het terras aan het eind van een hete dag, een drempel plaatsen om water tegen te houden, een deken over de caravan leggen tegen de hagel en dakisolatie die zowel warmte binnen als hitte buiten houdt. Voor inwoners die willen weten hoe de klimaatverandering uitpakt in onze regio en wat ze zelf kunnen doen: kijk op wwww.laatunietverrassen.nl.
Optimalisatie waterketen
De samenwerking is ook bedoeld om de riolering en waterzuivering verder te verbeteren. Het is bijvoorbeeld steeds moeilijker om technisch personeel te krijgen en veel ervaren mensen gaan met pensioen. Door samen te werken versterken de partners elkaar. Ook is het de bedoeling om er bij harde regenbuien voor te zorgen dat vies rioolwater steeds minder terecht komt in kanalen of sloten. Door slim te sturen in rioolbuizen kunnen de partners dat samen voorkomen. De besturen van de partners hebben al een besluit genomen over het Bestuursakkoord. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zetten de zij daadwerkelijk hun handtekeningen tijdens een feestelijke bijeenkomst.