De straten
Kievitsbloem en Grasklokje

Dalfsen - Bewoners van de zestien appartementen aan de Kievitsbloem en Grasklokje in Dalfsen kregen afgelopen vrijdag het advies om hun woning te verlaten. Dit advies werd gegeven vanuit woonstichting VechtHorst en GGD IJsselland vanwege een verhoogde concentratie van de gas formaldehyde.

Vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Eén van de bewoners* vertelt over de klachten die zij een jaar lang heeft ondervonden, allemaal naar aanleiding van de verhoogde concentratie formaldehyde in haar woning. "Ik was zo benauwd, dat ik zelfs antibiotica en prednison kreeg van de huisarts."

Volgens de bewoner zijn de klachten meermaals gecommuniceerd met woonstichting VechtHorst, maar werden er geen stappen ondernomen. "We kregen te horen dat we de deuren maar open moesten zetten. Dat kon niet eens, de deuren gaan automatisch dicht."

Vakantiepark

Inmiddels is de bewoner ondergebracht in een vakantiepark in Dalfsen voor ten minste twee weken. Eind vorige week kreeg ze de GGD en VechtHorst over de vloer, met het dringende advies dat ze haar woning het beste kon verlaten. De bewoner zegt dat het heftig is om je huis uit te moeten. "Ik voel me niet gehoord. Het speelt al zo lang. Mijn huis is heel prettig, niet in de gezondheidszin, maar de woonvorm wel. Ik heb veel herinneringen in het huis, ik woon er sinds 2009. Het is nu ellende, ik slaap niet. Het is ook gewoon niet praktisch."

De klachten van de bewoner en haar buren zijn een jaar geleden begonnen. Destijds zijn de woningen gerenoveerd. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen en bij de onder woningen isolatie in de vloeren.

Maar wat nou de oorzaak is, is volgens Janneke Nijholt (communicatieadviseur bij VechtHorst) niet bekend. "De oorzaak gaan we nu onderzoeken. We gaan metingen doen en de kruipruimte onderzoeken. We weten niet waar het vandaan komt. De isolatie bij de spouwmuren is weggehaald, maar de concentratie formaldehyde blijft hoog." De onderzoeken worden volgens Nijholt gedaan door een onafhankelijk onderzoeksbureau en VechtHorst zou toezicht houden op de onderzoeken.

Mei al bekend

In mei zijn de eerste metingen gedaan aan de Kievitsbloem, destijds waren de concentraties formaldehyde al te hoog. "We hebben toen contact opgenomen met de GGD en besloten om nog een keer te meten," zegt Nijholt. "We hebben dit gedaan omdat we niet begrijpen waar het vandaan komt en we wilden mensen niet zomaar uit huis plaatsen."

"De waarden waren niet zo hoog, dat mensen acuut weg moesten. Aan de Kievietsbloem hebben we stappen ondernomen, zoals gaten in de muren boren voor betere isolatie. Maar in overleg met de GGD hebben we daarna besloten dat het niet verantwoord is om nu in de appartementen aan de Kievietsbloem en het Grasklokje te wonen."

Vervelend

De bewoner voelt zich niet serieus genomen. "Ik durfde niet eens meer andere mensen uit te nodigen, het stonk ook ontzettend. Ik kon poetsen wat ik wilde, maar de geur ging niet weg. Ik schaamde me gewoon. Ik voel me al jaren lamlendig, ik hoop dat we nu serieus worden genomen." Nijholt vermoedt dat de klachten niet goed zijn doorgekomen. "De klachten waren bij ons niet bekend, zodra we het wisten, zijn we er gelijk mee aan de slag gegaan. Het is ontzettend vervelend voor de bewoners."

Kankerverwekkend

Formaldehyde is een kankerverwekkende stof. Je loopt vooral risico als je lange tijd, bijvoorbeeld bij beroepsmatige blootstelling, veel formaldehyde inademt. "Vanwege de klachten en de gezondheidsrisico’s hebben we geadviseerd de mensen tijdelijk uit huis te plaatsen", aldus een woordvoerder van GGD IJsselland.

Formaldehyde wordt in veel materialen gebruikt, zoals lijm of een bacteriedodend middel. Het kan enige jaren duren wanneer de formaldehyde uit bijvoorbeeld een spaanplaat is uitgedampt. Als er niet goed wordt geventileerd in woning, kan de formaldehyde langer in het huis blijven hangen.

Astmaklachten en eczeem

Volgens de GGD kan het gas zorgen voor irritatie aan de ogen, neus en keel, maar ook hoofdpijn. Mensen die overgevoelige luchtwegen hebben, kunnen veel last krijgen van formaldehyde. Ook zijn er enkele mensen die een allergie voor formaldehyde kunnen ontwikkelen. Dit kan zorgen voor astmaklachten wanneer je het gas inademt, en eczeem als het in contact komt met de huid.

In het geval van de woningen in Dalfsen gaat het volgens de GGD om een uitzonderlijk incident. Daar wordt de oorzaak gezocht in het aangebrachte isolatieschuim. "Hier moeten passende maatregelen worden genomen om de blootstelling afdoende te beperken", zegt de GGD-woordvoerder.

Er valt volgens Nijholt nog niks te zeggen over een schadevergoeding. "We zijn daar nu nog niet mee bezig. We doen eerst onderzoeken en zorgen dat mensen weer thuis kunnen wonen."

*De bewoner is bekend bij RTV Vechtdal, maar wil anoniem blijven.