Bas Huisman bij de druiven
Bas Huisman bij de druiven

Balkbrug - Je hoeft de bebouwde kom maar uit te gaan om overal sproei installaties te zien. Veel agrariërs hebben last van de droogte, maar er is één groep die er absoluut geen moeite mee heeft: de wijnboeren.

"Het gaat hier heel goed", zegt wijnboer Bas Huisman. We zitten midden in de eerste hittegolf van het jaar, maar voor de druiven van wijnboerderij Reestlandhoeve in Balkbrug is dat positief. "Qua oogst zien we dat het heel goed gaat, de druiven hangen er perfect bij. Als het zo doorgaat, oogsten we zelfs twee week eerder."

De agrarische bedrijven om het land van Huisman worden besproeid, maar bij de boerderij van Huisman is dat niet nodig. "Gelukkig maar, het scheelt echt veel werk. Wij hebben druivenplanten. Die zijn diep geworteld, tot aan het grondwater. Als het grondwater zakt, gaan de wortels nog dieper de grond in."

Wespen en hittestress

Ondanks de gunstige omstandigheden voor de druiven, zijn er wel gevaren voor de oogst. Naast de droogte, wordt Nederland geteisterd door een wespenplaag. En wespen heeft Huisman liever niet, omdat ze de druiven opeten. Om ervoor te zorgen dat de druiven goed blijven, zijn er speciale wespennetten opgehangen. "Zo kunnen de wespen niet bij de druiven komen, de druiven kunnen mooi doorgroeien."

De druiven houden van hitte, maar bij extreme hitte kunnen druiven wel verbranden. Maar volgens Huisman mag de schade nog geen naam hebben.

schermopname 3

(Wespennetten)

Andere insecten

Tussen de druivenstokken vliegen veel bijen en andere insecten. Volgens Huisman is het een fijne omgeving voor verschillende insecten. "De druivenplanten zijn zelfbestuivend, de bijen zijn niet allemaal nodig hier. Maar wel voor de rest van de omgeving. Daar zetten wij ons voor in." Om ervoor te zorgen dat insecten worden aangetrokken, worden er volgend jaar kruidenmengsels gezet en hebben vrijwilligers een groot insectenhotel gemaakt.

Van gemengd boerenbedrijf naar wijnboer

Ongeveer twintig jaar geleden is de familie Huisman van gemengd boerenbedrijf naar wijnbouw gegaan. Niet met oog op de droogte, maar vanwege een medische reden. Twintig jaar geleden was het worden van een wijnboer in Nederland niet heel populair, maar volgens Huisman is dat nu wel anders. "Het is met de jaren gegroeid, zeker na corona, want mensen bleven in eigen land. Mensen kijken nu dichter bij huis naar wat voor lekkers er allemaal te halen is. Als alles goed gaat, kan je vanaf mei genieten van de wijn van deze oogst."