NIEUWLEUSEN - Max Timmerman is een kunstenaar pur sang. Zijn atelier in Nieuwleusen hangt vol met aquarellen en schilderdoeken. De kunstenaar maakte wereldwijd furore met exposities en lezingen. Dit jaar blikt hij vooral terug, met een overzichtsboek over zijn na eigen zeggen 'meest veelzijdige werk'.
Timmerman studeerde in 1973 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten AKI in Enschede. Hij was enige jaren docent aan diverse creativiteitscentra en stichtte in 1975 de eerste ateliers in de gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij gaf tevens lezingen over de hele wereld en schreef boeken en artikelen over de beeldende kunst van mensen met verstandelijke beperkingen.
Inspiratie
Het reizen is een van de rode draden in het leven van Timmerman. De kunstenaar heeft veel lezingen gegeven op wereldcongressen over kunst en handicap. Meestal ging hij na zo'n congres het land in: ''Ik deed dan meestal mijn rugzakje om en reisde dan met de trein, de bus of een kano het land door. Dan vond ik allerlei onderwerpen die uiteindelijk dan weer schilderijen gingen vormen'', zegt Timmerman.
Explosie van creativiteit
Het werken met mensen die verstandelijk gehandicapten was voor de kunstenaar een leerzame ervaring, waar hij nu nog profijt van heeft: ''Zij schilderen heel direct en spontaan, met mooie kleuren. Ze blijven heel direct bij hun emotie en gevoel. Het was een grote explosie van creativiteit, echt geweldig''
Toekomst
Het boek 'Kunst door de jaren heen', dat onlangs is verschenen, kwam tot stand toen Timmerman 70 jaar werd. Er werd toen een overzichtentoonstelling georganiseerd van zijn werk. ''Ik ben de archieven ingedoken. Ik heb geprobeerd om alles terug te vinden vanaf mijn zestiende jaar, ik wilde toen maar één ding: naar de kunstacademie gaan'', zegt Timmerman over zijn naslagwerk.
De kunstenaar peinst er niet over om te stoppen. Het overzichtsboek markeert niet het einde van zijn carrière als maker. Sterker nog: bij iedere nieuwe druk zal Timmerman het boek aanvullen met nieuwe werken.