Hardenberg - Op veel plekken verschijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen, ook in de gemeente Hardenberg. De gemeente heeft besloten om ruimte te bieden aan de actie en laat de vlaggen nog hangen. Wel vraagt de gemeente om de omgekeerde vlaggen uiterlijk 20 juli van de openbare eigendommen in centra en winkelgebieden weg te halen. In het buitengebied kunnen de vlaggen voorlopig blijven hangen.
Burgemeester Maarten Offinga: “Wij hebben begrip voor de actie. Want in Nederland heeft iedereen het recht om zijn of haar mening kenbaar te maken. Die vrijheid van meningsuiting is voor mij een groot goed. Daarom bieden we hiervoor de ruimte. Wel hebben we de vlaggen bij het gemeentehuis verwijderd. Op andere plekken hebben we de vlaggen eerst laten hangen. Aan de andere kant krijgen we ook signalen van mensen die er moeite mee hebben dat de Nederlandse vlag op deze manier gebruikt wordt. Of van mensen die zich ergeren aan deze actie. Ook dat snap ik. Daarom wil ik graag een afspraak maken met de initiatiefnemers over het vervolg van deze actie, op een manier waar we ons allemaal in kunnen vinden.”
De gemeente biedt in het buitengebied ruimte om voor een langere periode actie te voeren met omgekeerde vlaggen. Maarten Offinga: “De vlaggen in het buitengebied aan openbare eigendommen kunnen voorlopig blijven hangen. Dat is ook de plek waar de aanleiding voor deze actie zich afspeelt. Wel kom ik graag in contact met de initiatiefnemers om een afspraak te maken over het vervolg van deze actie en wanneer ook deze vlaggen verwijderd worden.”
Omgekeerde vlag
Van oudsher is de omgekeerde vlag een teken van nood, verzet of ongehoorzaamheid. In de negentiende eeuw werd het gebruikt in de zeevaart om aan te geven dat er een noodsituatie was.