DEDEMSVAART - De Russische invasie in Oekraïne begon in februari. Maus Westerbaan uit Dedemsvaart twijfelde geen moment en pakte zijn telefoon om kennissen, stichtingen en bedrijven te benaderen. “Ik moest 10.000 euro hebben binnen een dag, ik ging gelijk met de pet rond. Er was zelfs iemand uit Gouda die 1.500 euro doneerde. Ik ken diegene niet eens.” Maus zamelde het geld in om opklapbedden, isolatiedekens, kussens en beddengoed naar Polen te kunnen brengen. “Als je bijvoorbeeld als vrouw met kind vlucht uit Oekraïne, heb je geen handen over om nog dekens mee te nemen. Daar was gewoon heel veel behoefte aan.”
Maus schetst de schrijnende situatie in Polen, waar hij zelf meermaals is geweest. “De vluchtelingen hebben niks. Stel je moet binnen een kwartier kiezen wat je mee moet nemen als je gaat vluchten, dan neem je geen essentiële dingen mee.” Twee weken geleden nam Maus nog een vluchteling mee naar Duitsland die terug wilde naar Oekraïne omdat zijn moeder op sterven lag. “Het Rode Kruis heeft hem opgevangen in Frankfurt, daar heb ik hem afgezet. Het Rode Kruis staat overal op de stations, omdat er zo veel vluchtelingen op de stations zijn.”
Luisteren naar de behoefte
Het stopte niet na de opklapbedden. Er was behoefte aan andere bedden. Maus zijn handelsgeest kwam naar boven als oud-autohandelaar. Hij vond een partij Boxsprings op Marktplaats. De bedden moesten naar Polen. Maar hoe krijg je dat daar? Transportbedrijf Oegema bood aan om te rijden. Met een vrachtwagen vol kinderspeelgoed, tafels, stoelen en de boxsprings, gingen ze naar Polen. “Het is belangrijk om te luisteren naar de behoefte daar. Hier was behoefte aan, dus werd het geregeld.”
Helpen, helpen en nog meer helpen
Het helpen zit er volgens Maus in, het zaadje werd daarvoor al vroeg gepland. “Mijn grootvader is gefusilleerd in de oorlog. Mijn moeder praatte daar niet over, maar ik ging altijd mee naar de dodenherdenking.” Daarnaast had Maus een strenge geschiedenisdocent, die hem veel bijbracht. “Zover het mogelijk is, heeft dat allemaal mij gevormd om mensen te helpen.”
Als je zo veel helpt en doet voor anderen, zou dat emotioneel zwaar kunnen zijn. Maus heeft daar helemaal geen last van. “Ik zet mijn gevoel even uit en ga handelen. Emoties moet je dan niet meenemen.”
“Geef ze aandacht”
Een voormalige basisschool in Dedemsvaart functioneert nu als vluchtelingenopvang. “Ik ben daar naar binnengelopen en heb gevraagd wat ze nodig hebben. De Rotary heeft toen allemaal fietsjes geregeld.” Conclusie, Maus blijft bezig met helpen. “Het is belangrijk. Ik hoop te inspireren, iedereen kan wat doen. Geef een kind een aai over de bol, drink een kopje koffie met een vluchteling, geef ze aandacht.”