OMMERSCHANS - Bommen Berend was zaterdag voor even terug op de vesting de Ommerschans. Niet om de schans in te nemen, zoals hij dat 350 jaar geleden wel deed, maar om het publiek een indruk te geven was er nog exact heeft afgespeeld op de Ommerschans. Dit als onderdeel van het “Festeijn van de Muytinatie”, 350 jaar Rampjaar.
Muiten en op de vlucht
In de kroniek van het Rampjaar 1672 vervult de Ommerschans geen glansrol. Bommen Berend kon in 1672 het verdedigingswerk ten noorden van Ommen zonder slag of stoot innemen, nadat de volledige bemanning gaat muiten en op de vlucht slaat voor de Münsterse troepenmacht. In de strijd om het katholicisme te herstellen werd Bernard von Galen aangesteld. Hij was militair en politiek leider, maar ook bisschop en dankte zijn bijnaam van Bommen Berend aan de inzet van mortierbommen, waarmee hij over de grachten en muren van vestingsteden kon bombarderen.
Vechten of vluchten
De theatergroep De Firma uit de regio Ommen speelde met vijf acteurs, vier zangers en een pianist ‘Vechten of Vluchten’ op de historische wallen van de schans. In de half uur durende voorstelling maakte het publiek kennis met Bommen Berend en zijn volgelingen, maar ook de kapitein, de molenaar en de soldaten. Er stonden in totaal vier voorstellingen op de rol. Re-enactmentgroep Dutch Revolt-Compagnie Te Voet bracht het Staatse leger tot leven, met trommelaars en piekeniers. Laatstgenoemden zijn uitgerust met een helm, harnas en vijf meter lange piek. Daarnaast dragen ze een houwdegen. De middeleeuwse sfeer werd opgekrikt met muziek uit die tijd en ook werden pannenkoeken en broodjes gebakken.
Meer evenementen op de schans
Als het aan de organiserende vereniging De Ommerschans ligt komen er meer van dit soort evenementen op de schans om de rijke geschiedenis van de Ommerschans blijvend onder de aandacht te brengen. “Het verhaal van de Ommerschans is met dit festijn weer tot leven gebracht”, zegt secretaris Ans Esselink van de vereniging De Ommerschans tevreden. “Er was de hele dag een leuke en gezellige sfeer op de Ommerschans. Door de warmte zijn misschien mensen weggebleven van dit festijn, maar alles speelde zich bijna af onder de bladeren van de oude bomen op de schans zodat het toch nog aangenaam was”.
Als Frankrijk, Engeland en de Duitse bisdommen Münster en Keulen de oorlog verklaren aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, valt de Münsterse bisschop Bernard van Galen op 1 juni 1672 Overijssel binnen. Na de val van Deventer trekt een groot deel van zijn troepen naar Ommen, klaar om de Ommerschans te veroveren. De kapitein van de schans, Van Arkel, probeert zijn soldaten te behouden door ze vele vaten bier te schenken. Maar als het bier op is nemen ze toch de benen. ,,Er vloeide hier meer bier dan bloed.’’ Van Arkel verlaat als laatste het ‘zinkende schip’ en vlucht.