LEMELERVELD - AED's kunnen van levensbelang zijn, maar dan is het wel prettig als er eentje in de buurt hangt. Dit is niet overal het geval, zoals in Lemelerveld. Inwoner Niels Jansen verloor vorig jaar zijn vader aan een hartstilstand, bij hem waren ze te laat. Nu komt hij in actie om meer AED's in Lemelerveld te realiseren.
Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat er zo snel mogelijk wordt gestart met reanimatie om zo de overlevingskansen te vergroten. De vuistregel hierbij is te starten binnen zes minuten. Dit betekent dat er een AED op maximaal drie minuten afstand beschikbaar moet zijn. Niels Jansen heeft een inzameling gestart om dit ook in Lemelerveld mogelijk te maken. Inmiddels staat de teller op 440 euro, een AED kost ongeveer 1.500 euro.
Jansen wil graag een AED ophangen bij hem thuis aan de muur. Om dit mogelijk te maken gaat hij onder meer langs de deuren om het beoogde bedrag op te halen. Ook is het mogelijk om online geld te doneren.
De Lemelervelder heeft sinds het begin van dit jaar zelf een mobiele AED-set in zijn huis staan, mocht het echt nodig zijn. Hij heeft de set al een keer gebruikt in het buitengebied bij een reanimatie. ''De set heeft zijn werk goed gedaan, het slachtoffer is gelukkig met hartslag naar het ziekenhuis gebracht'', zegt Jansen.
Eyeopener
''De dekking van AED's is hier te minimaal'', zegt Jansen. Zijn huis bevindt zich volgens hem op een zwarte vlek. Het overlijden van zijn vader aan een hartstilstand was voor hem een eyeopener: ''Als iemand je zomaar ontvalt, zonder afscheid te kunnen nemen, is dat heel heftig. Dat gun je niemand.''
30 reanimaties per dag
In Nederland zijn er ruim 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis om. Dat zijn gemiddeld dertig reanimaties per dag. In 75 procent van de gevallen gaat het om omstanders die het slachtoffer proberen te reanimeren, voordat de ambulance er is.