DEDEMSVAART - De vijfde kinderroute van Joggem is er: ‘Joggem met opa rond Dedemsvaart’. Dit verhaal vertelt de geschiedenis van Dedemsvaart. Groep 8 van bassischool De Groen uit Dedemsvaart lanceerde de route samen met wethouder Alwin te Rietstap. Samen fietsten zij als eerste de fietsroute van 18 kilometer langs het gemeentepark, de mooie oude villa’s en het kanaal in Dedemsvaart.
De kinderen van groep 8 fietsten de route met succes. Dit betekent dat de fietsroute klaar voor gebruik is. Het boekje met de route is te koop bij Dina’s Fellows in The Fellowship of Acoustics voor € 1,50. Onderweg worden vragen gesteld. Met de juiste antwoorden komt er een code tevoorschijn. Met die code kan in Dina’s Fellows, het begin- en eindpunt van de route, de kluis worden geopend. In de kluis ligt een leuk cadeautje. De route is samengesteld met hulp van de Historische Vereniging Avereest en Promotiestichting Dedemsvaart.
Fiets- en wandelroutes
Joggem woont in de gemeente Hardenberg en beleeft al fietsend en wandelend allerlei avonturen. Zijn naam dankt hij aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Een initiatief om kinderen meer te laten bewegen. Er zijn nu in totaal vijf Joggem-routes. De eerste kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane vanaf het museum in Gramsbergen. De tweede route is een wandelroute van 3,5 kilometer over de overstroming van de Vecht. Deze route start en eindigt bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel. In 2020 kwam de tweede kinderfietsroute: ‘Joggem & het ontstaan van de Vecht’. Deze route start zowel bij De Rheezerbelten als De Gloepe. Vorig jaar kwam er een tweede wandelroute bij: ‘Joggem en het klooster’. Deze loopt door Sibculo. Naast al deze routes gaat Joggem de komende jaren nog meer leuke routes ontdekken.
Week voor de Gezonde Jeugd
Wethouder Alwin te Rietstap en de kinderen van groep 7 fietsten de route tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd. Deze week van 7 t/m 11 juni is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. In de gemeente Hardenberg noemen we dit de ‘Gewoon Gezond aanpak’ met als doel; gezonde jeugd, gezond toekomst.