Gerrit is eigenaar van bijzondere overnachtingslocatie Watertoren Lutten: “Het is nog mooier geworden dan ik had gedacht”

Overnachten in een unieke, 50 meter hoge watertoren uit 1932? Het kan in Lutten! Waar de watertoren vroeger nog in werking was, is het nu omgebouwd tot luxe groepsaccommodatie door Gerrit Rieks. Gerrit wilde wat anders en kocht gelijk de watertoren in 2008 toen deze te koop kwam. “Mensen raadden het mij af, maar ik zag het helemaal voor mij.” Ondanks zijn goede moed duurde het jaren voordat er een vergunning was en de bouw kon beginnen. Waarom? En tegen welke uitdagingen liep hij nog meer aan?

Rianne de Bruin 

Vijf jaar gedaan over vergunning

“Je had alleen een buitenmuur en een vloer in deze toren. Alles wat er nu inzit hebben we er zelf ingebouwd met hulp van een ontwerp van de architect. Mijn broer heeft de staalconstructie gemaakt, balken erin gelast en de vluchttrap ontworpen. Het was zijn eerste wenteltrap die ook meteen 26 meter lang moest zijn. Naast de timmerman en tegelzetter kwam ook mijn buurjongen helpen met de installatie. Het was een hele klus en ik ben trots dat het is gelukt binnen dertien maanden, ondanks dat de banken zich in 2015 terugtrokken voor de crisis.” Gerrit heeft een lach van oor tot oor en zijn ogen glinsteren. Als hij had geweten hoe het allemaal zou gaan verlopen, had hij achteraf de toren niet willen kopen. Maar nu is hij er maar wat blij mee. “Het is nog mooier geworden dan ik had gedacht.” Het koste Gerrit namelijk maar liefst vijf jaar om bij de gemeente alle vergunningen rond te krijgen en dat kwam ook totaal onverwachts. Hoe het uiteindelijk wel is gelukt, daar heeft hij zelf ook geen antwoord op. “Ik denk dat het plan niet serieus genoeg genomen werd. Je bent boer en geen ondernemer. Maar door zelf dingen uit te zoeken en stug vol te houden, hebben we het toch voor elkaar gekregen.” 

Via de krakende houtentrap begeven we ons naar de slaapkamers. “We zitten in de weekenden alweer helemaal volgeboekt dit jaar en ook volgend jaar komen de boekingen alweer binnen”, vertelt hij voldaan. Op de deuren hangen oude, zwart-wit foto’s van de toren zelf en van de omgeving. Wat mij meteen opvalt, is de ruime, sfeervolle kamer. “Omdat het een hoge toren is, denken veel mensen dat het kleine kamers zijn. Daar is iedereen altijd heel verbaasd over. De muur die hier zat, hebben we afgebroken. Er bleek loze ruim achter te zitten en daar staat nu dus het tafeltje met twee stoeltjes. We vonden toen ook een bordje van 80 jaar oud die een metselaar daar is verloren. Dat bordje heeft daar al die tijd heeft gelegen.” In de slaapkamers komen de oude details overal terug. In een van de badkamers zit nog een stukje originele trap waarmee je naar boven liep. 

11e lampen accecoiresdsc09466

 

Gerrit woont zelf op de boerderij op vijf kilometer van de watertoren vandaan. Hij vindt het werken in de tuin en met de gewassen prachtig, maar het is ook intensief. “Ik wilde meer rust en vrijheid en dat dacht ik op deze manier te krijgen, maar dat was in het begin dus heel anders. Maar ik heb nooit een moment getwijfeld." In eerste instantie waren de plannen om een woning te bouwen en daarnaast een B&B te runnen, maar nu is Gerrit niet meer van de boerderij af te krijgen. We lopen de ‘speelzolder’ binnen. “In eerste instantie zijn de plannen om hier dan een woning te maken voor onszelf. Maar ik wil nu eerst zo lang mogelijk op de boerderij blijven. Ik vind het heerlijk.” Onze stemmen galmen door de ruimte. “Ik ben altijd bezig, doe van alles maar of het dan ook echt goed is?” Beide lachen we, want Gerrit zit absoluut niet stil en bedenkt altijd wel weer wat nieuws om te doen. Zijn vrouw Frieda heeft hem de handvaten gegeven om deze onderneming te runnen. “Ik was bijvoorbeeld nooit bezig met mails opstellen. Dat soort dingen heb ik nu wel geleerd.” Net voor de corona heeft hij de overstap van B&B naar groepsaccommodatie gemaakt, om meer rust te creëren. Maar door corona mochten groepen niet meer en werd zijn volle agenda helemaal leeg geveegd. “Dat was zeker wel een gedoetje”, merkt hij met fronsende wenkbrauwen op.

Geschiedenis van de watertoren

We lopen terug en komen in de ontbijt- en vergaderzaal terecht. De ruimte is het aangekleed met informatie over de toren. De originele, oude, smalle raampjes van vroeger zorgen voor een unieke sfeer en het daglicht. Het is een monumentaal pand, dus mocht Gerrit in deze ruimte geen ramen bouwen. Tegenover de tafel hangen drie uitvergrote zwart-wit foto’s van de bouw van de toren. Gerrit wijst op de foto aan waar precies de watertank in de watertoren zit. “De watertoren is gebouwd door mensen uit de gemeente Hardenberg tijdens de crisistijd in de jaren ’30 en is de hoogst gebouwde watertoren van Overijssel”, vertelt hij. Een watertoren was vroeger gemaakt voor opslag van water en om de waterdruk te regelen, maar door de techniek van nu is deze toren overbodig.  Het unieke aan deze watertoren is de bouwconstructie. De tank wordt vaak gedragen door meerdere palen die van boven naar onder recht door het gebouw lopen. “Bij deze watertoren zitten de palen aan de zijkant, waardoor deze langs de watertank lopen. Ze dragen de watertank niet volledig en lopen dus ook niet door het gebouw.” 

Gerrit ontvangt nu vaak topmensen van bedrijven, dat terwijl hij zelf boer is. “Ik vind dat leuk. De ene dag ben je ontbijt aan het maken en de andere dag ben je in de tuin bezig, zoals vanmorgen.” Hij kijkt even naar zijn modderige handen en zwarte nagels. “Ik heb mijn handen overigens wel gewassen hoor”, lacht hij. “Maar wil je ook helemaal boven kijken bij de watertank?” Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en via de vluchttrap en de nog originele, smalle, steile houten trap bereiken we de top. We komen uit bij de lege watertank en Gerrit maakt het luik boven ons open. Via het trappetje aan de wand stappen we naar buiten. We hebben een prachtig uitzicht en zien onder ander Zwolle, Meppel en de Lemelerberg liggen. “Echte Hollandse lucht”, roept Gerrit. De toren is uniek en omgetoverd tot een gebouw met meerdere functies, zoals een groepsaccommodatie, vergaderlocatie en trouwlocatie. Net zoals de eigenaar Gerrit Rieks die soms misschien niet iets meer dingen wilt aanpakken dan mogelijk is, maar de ambitie is er al moeten plannen soms gewijzigd worden. Gerrit en de watertoren zijn en echte match. Beide bijzonder op hun eigen manier en beide veerkrachtig.

 

groepsaccommodatie 24 personen lutten 21

20220524 140016

 

Foto's: Watertoren Lutten