Steeds meer boeren beginnen tegenwoordig een camping naast hun boerenbedrijf. Voor Gezina de Lange en haar man Hendrik-Jan is dit echter niks nieuws. Zij hebben hun boerderijcamping Het Varsenerveld in Ommen al ruim dertig jaar. In die dertig jaar tijd zijn ze altijd innovatief gebleven en hebben ze de camping flink uitgebreid. Momenteel zijn ze druk bezig met het thema duurzaamheid en milieu. “We willen rekening houden met onze aarde.”
Hannah Assink
Met trots in haar ogen geeft Gezina ons een rondleiding over haar boerderijerf. Ze laat ons eerst alle dieren zien. Ze wijst naar een groep rondrennende geiten. “Zoals je wel aan de dikke buiken kunt zien zijn er een paar drachtig”, vertelt ze lachend. We wandelen een rondje over het groene kampeerterrein. Nadat we de camping uitgebreid hebben verkend, begeleidt Gezina ons naar de Deel, de gemeenschappelijke ruimte. Onderweg naar ‘de Deel’ komen we een aantal spelende kinderen tegen. Ze rijden rond op skelters en fietsjes en roepen uitbundig naar elkaar.
“Ik ben geboren op deze boerderij. Mijn ouders zijn eind jaren zeventig begonnen met de camping. Dit begon heel klein en langzamerhand kwam steeds een beetje meer bij. De camping bestaat dus al een hele tijd. Eerst onder mijn ouders en later namen mijn man en ik het over. Vorig jaar vierden we het feit dat wij de camping dertig jaar hadden. Toen we de camping overnamen waren er acht kampeerplaatsen. Inmiddels hebben we tien camperplaatsen en vijfentwintig gewone kampeerplekken. Ik ben heel trots op alle stappen die we in de afgelopen dertig jaar hebben gezet. Zo hebben we de keuze gemaakt dat we willen gaan verduurzamen. Dit is een lopend proces. In de afgelopen drie jaar zijn de asbestdaken vervangen en hebben we zonnepanelen laten aanleggen”, vertelt Gezina wanneer we in de Deel zijn geïnstalleerd. “Mijn ouders zijn de camping echt uit liefde voor het boerenleven begonnen, niet uit financieel belang. Wat ook meespeelde was de eenzaamheid die het beroep van een boer met zich meebrengt. Mijn vader was echt een mensenmens. Hij miste de sociale contacten in het beroep. Als wij de camping niet hadden, waren wij waarschijnlijk ook eenzaam geweest”, denkt ze. “Het was het doel van mijn ouders om de liefde voor de boerderij over te brengen aan de gasten. Mijn ouders wilden gasten meenemen naar het platteland om hen een kijkje in het boerenleven te bieden. Dat deden mijn ouders dus toen ze de camping net waren begonnen, en dat doen mijn man en ik nu nog steeds. Ook wij laten de gasten graag zien wat er allemaal komt kijken bij het leven op een boerderij. Zo gaat mijn man Hendrik-Jan samen met de kinderen de koeien voeren met lijnzaadkoek en leert hij hen van alles.”
Gezina moet lachen als ze denkt aan hoe haar mindset is veranderd sinds ze de boerderijcamping heeft. “Zelf zag ik het land als productieland, maar de gasten zagen het als een plek om te genieten van het uitzicht. Van de weidse blik, van de reeën en hazen in het land. Dat is voor hen van belang. Ik vind het natuurlijk ook heel mooi, maar zo zag ik het in eerste instantie niet. Nu prijs ik het ook aan en ben ik me er bewuster van geworden.” Ze valt even stil en vervolgt dan weer haar verhaal. “Het contact met de gasten is heel belangrijk voor ons. De gasten hebben vaak zoveel verhalen te vertellen over waar ze werken of wat ze doen. Dit levert mooie gesprekken op en dat vind ik heel waardevol. Daar doe ik het voor. Ik denk dat die openheid naar de gasten ook bijdraagt aan ons succes. Gastvrijheid staat bij ons op één”, vertelt ze. “Onze dieren zijn natuurlijk ook een unique sellingpoint. Neem bijvoorbeeld de geiten die we hebben. Als zij een keer wat later buiten zijn, vragen mensen ernaar. Gasten vinden het heel leuk om te zien wat voor capriolen de geitjes allemaal uithalen, maar ook de andere dieren. Daar geniet men echt van.”
Terwijl Gezina ons dit alles vertelt, komt Hendrik-Jan binnengelopen met in zijn handen twee doosjes eieren. Deze zet hij op tafel voor ons neer en zegt vervolgens vol trots: “Van onze eigen kippen!” Gezina moet lachen. “Moet je dat lachende gezicht eens zien! Dat is het stukje extra dat Hendrik-Jan heeft. Hij straalt echt trots voor de boerderij en de dieren uit”, zegt ze.
Gezina geeft aan dat ze veel energie haalt uit het contact met gasten. Ervaart ze dan helemaal geen overlast van de gasten? “Af en toe merken we wel dat gasten een beetje luidruchtig zijn, maar dan is het gewoon een kwestie van het gesprek aangaan. Ik merk dat we dat best in goede banen kunnen leiden. Er mag ook best wel wat geluid zijn. Als er een gezin is met veel kinderen, houd je daar ook rekening mee. De sociale contacten zijn essentieel op onze camping en geluid hoort daar soms ook bij. Na corona vinden we het alleen maar heel fijn dat het sociale aspect nu weer terug is”, vertelt Gezina glunderend.
“Als we kijken naar de toekomst, denk ik niet dat ik de camping snel zou doorgeven aan mijn kinderen. Het is een 24/7 baan en vraagt heel veel van je privéleven. In de zomer kun je zelf niet op vakantie gaan. Dat is gewoon niet mogelijk, de camping staat dan vol. Mensen verwachten dat je er altijd bent. Wij doen dat graag, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Maar voorlopig gaan wij hier nog lang niet weg. Hendrik-Jan wil hier gewoon oud worden. De koeien, kalfjes, kippen, geiten; die zitten in zijn hart. Hij wil dat heel graag blijven doen", zegt Gezina. Toch vertelt ze ons dat ze ook betwijfelt of de trend van het kamperen voor altijd zal blijven. “Campings worden steeds vaker vervangen door bungalowparken. Daar concurreer je nu mee als camping. Maar als je gebruik maakt van marketing en zorgt dat je vindbaar bent op Google, krijg je ondanks dat toch een goede bezetting.”
De liefde die Gezina en Hendrik-Jan hebben voor hun boerderijcamping wordt ons duidelijk tijdens het gesprek. Het is zichtbaar dat ze veel plezier uit hun werk halen, maar ze zijn zich er ook van bewust dat het niet voor iedereen is weggelegd. “Aan de boeren die overwegen om ook een camping naast hun boerderij te beginnen zouden we een ding willen meegeven: bezint eer ge begint. Dat is heel belangrijk. Al begin je met maar een paar camperplaatsen, je moet wel direct 24/7 klaarstaan voor je gasten. Je moet rekening houden met het feit dat de camperhype die nu heerst ook binnenkort kan gaan afzakken. Ik zou goed bedenken of je de kosten eruit kunt halen die je erin stopt.” Gezina valt even stil. “Ja… bezint eer ge begint”, besluit ze.