Naar aanleiding van ons oproepje op Facebook over wat voor activiteiten we moesten belichten in het Vechtdal, kregen we van jullie te horen dat we onder andere eens langs moesten gaan bij het Historisch Museum Ommen. Na twee jaar verbouwen en inrichten, is het museum op 5 april weer open gegaan voor inwoners en toeristen. Wij namen een kijkje en spraken met beheerder Harold Dokter.
Rianne de Bruin
In de afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de inrichting van het nieuwe museum gevestigd in de molen Den Oordt en het Tolhuis. Bezoekers kunnen de geschiedenis van Ommen van prehistorie tot heden beleven. “Er is voor iedereen wat te zien. Het is natuurlijk maar net waar je interesses liggen, maar eigenlijk is alles bij elkaar interessant”, vertelt beheerder Harold Dokter. Zelf vindt hij het planetarium ‘fantastisch’ met zijn technische opgeleide achtergrond. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook de kledingdracht zien, voorwerpen bekijken uit allerlei tijdvakken in de geschiedenis en informatie vinden uit de tijd van de oorlog. “In ieder museum vind je wel wat standaard voorwerpen, maar we proberen echt wel uniek te zijn door echt voorwerpen uit de regio hier te hebben.”
De voorwerpen die hier liggen komen grotendeels ook uit Ommen zelf. Het museum heeft deze geschonken gekregen, in bruikleen en soms schaffen ze zelf ook wat aan. “Dit is een vliegtuig bom die gebruikt is als plantenbak. Op een gegeven moment vragen ze dan of wij er belang bij hebben.” Zelf voorwerpen aanschaffen, daar zit wel een kostenplaatje aan en is vaak niet haalbaar volgens de beheerder. In de zomer komen toeristen een kijkje nemen. Daar is het museum ook wel afhankelijk van en in de wintermaanden zijn de daarom gesloten. “We moeten toch profiteren van het toerisme. Ommenaren zie je hier weinig tot niet, die denken vaak toch alles al te weten. Als je hun dan vraagt of ze wel eens gehoord hebben van kamp Erika dan weten ze niet waar je het over hebt”, zegt Harold. Het toeristen informatiepunt komt naast het museum te liggen, waardoor ze hopen dat het een kleinere stap is voor toeristen om in het museum te gaan kijken. “Als ze hier eenmaal binnen zijn om informatie te winnen over het gebied, dan is het makkelijker om ze ook in het museum binnen te krijgen.” Hij vindt het wel belangrijk dat mensen weten hoe het hier vroeger was en wat er gebeurd is, voor zowel inwoners als toeristen.
Wat weet jij van de geschiedenis van Ommen? Heb jij bijvoorbeeld als een eerder gehoord van Kamp Erika? Laat het ons weten!