LUTTEN - Future Farm in Oud-Lutten aan de Lutteresweg werpt zich in de strijd tegen klimaatverandering en stikstofuitstoot. Boer Erik Back ziet in de kringlooplandbouw en het circulair ondernemen een groot deel van de oplossing.
Op zijn Future Farm worden de stierkalveren afgemest in nieuwe potstallen.
De mest uit de eigen stal gaat naar een monomestvergister, deze levert gas aan het gasnet.
Digistaat, een product dat overblijft na vergisting van mest, en de CO2 die vrijkomt uit de vergister worden gebruikt voor de teelt van eendenkroos.
Eendenkroos wordt vervolgens weer gebruikt als krachtvoer.
De nieuwe roundhouse als potstal past perfect in het circulair boerenbedrijf. In de vloer komt een waterleiding voor het koelen van de stal, waardoor er veel minder uitstoot is van methaan en ammoniak.
Opgewarmd koelwater wordt weer gebruikt om de eendenkroos kas te verwarmen.
De roundhouse is bovendien uitstoot arm. Vanwege de open structuur waait de wind door de stal. Door de ronde vorm ontstaat er thermiek naar de top van het dak. Dat maakt immers het afvangen van stikstof en methaan mogelijk.
De kennis die Erick Back er mee opdoet deelt hij met anderen in de regio die innovatieve projecten willen opzetten. Zo wordt het melkveebedrijf ook een ‘fieldlab’ en een kennis- en innovatiehub.
Back: 'We willen een beweging op gang brengen. Er zijn ontzettend veel boeren met goede ideeën. Laten we dat samen brengen, groot maken en zo de overheid tonen dat het anders kan. Dus geen boeren uitkopen, maar een verandering op gang brengen.'
In deze week van de circulaire economie organiseren professionals als Erik dus een eigen info mogelijkheid op het bedrijf over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt zodat bezoekers er van kunnen leren. Meer informatie op https://deweekvandecirculaireeconomie.nl