foto hematoloog Yvonne Tromp

HARDENBERG - “Chronische Lymfatische Leukemie (CLL) is vaak een eyeopener om gezonder te gaan leven.” Dat stelt internist-hematoloog Yvonne Tromp van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg. In de lifestylegids ‘Thuis in CLL’, een wegwijzer voor mensen die leven met Chronische Lymfatische Leukemie en hun naasten, geeft zij adviezen voor een gezonde leefstijl. De gids wordt aan elk ziekenhuis in Nederland beschikbaar gesteld.

“Ook al is CLL een chronische aandoening en kunnen veel mensen oud worden met de ziekte, de diagnose zorgt er in het begin vaak voor dat mensen zich erg bewust worden van de eindigheid van het leven. Dit is vaak een eyeopener om gezonder te gaan leven. De één stopt met roken, de ander gaat anders eten of meer bewegen,” vertelt Yvonne Tromp.

Vermoeidheid

CLL is de meest voorkomende vorm van bloedkanker, maar is met 900 nieuwe diagnoses in Nederland een relatief zeldzame aandoening. CLL kan jarenlang met milde klachten verlopen. Door een vermindering van afweerstoffen zijn patiënten vatbaarder voor infecties. Vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid en blauwe plekken zijn veelvoorkomende klachten. CLL is niet te genezen, maar er zijn steeds meer behandelingsmogelijkheden.

Lekker in je vel

“Er zijn veel zaken waar je als patiënt geen invloed op hebt, maar je leefstijl kun je wel beïnvloeden. Het is belangrijk dat je leert omgaan met je ziekte. Als je lekker in je vel zit, gaat dat beter. Voeding en beweging hebben invloed op je welbevinden. Bij de één werkt een boswandeling, bij de ander bijvoorbeeld muziek of theaterbezoek. Daarom vraag ik bij het eerste polibezoek ook altijd naar de achtergronden van een patiënt.” En wat zijn die adviezen dan? In zijn algemeenheid: gezonde voeding en voldoende beweging, slaap en ontspanning. “De invulling hiervan verschilt per patiënt. Dat maakt ons vak nou zo boeiend,” aldus Yvonne Tromp.

OncoFit

Ze verwijst patiënten regelmatig naar het programma OncoFit, een beweeg- en leefstijlprogramma voor mensen met kanker. Dit wordt aangeboden in het Saxenburgh Medisch Centrum en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. “Deelnemers hebben meer energie, zijn minder moe en voelen zich fijner. Het helpt hen om de juiste weg te bewandelen in hun ziekteproces. Ik zie hoe krachtig en flexibel mensen zijn en daar heb ik grote bewondering voor.”