COLLENDOORN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg heeft met ontsteltenis kennis genomen van de vernielingen bij het herdenkingsmonument bij voormalig Kamp Molengoot in Collendoorn. Bloemen en kransen die tijdens de jaarlijkse herdenking zijn gelegd zijn vernield.
Burgemeester Maarten Offinga: “Het is in- en intriest wat hier gebeurd is. Ik vind dit zeer ongepast. Hoe haal je het in je hoofd om kransen en bloemen die uit respect en ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn gelegd te vernielen! Zo ken ik de gemeente Hardenberg niet. Ik nodig de ‘helden’ die dit op hun geweten hebben uit om zich bij mij te melden en uit te leggen waarom ze dit hebben gedaan.”
Volgens Maarten Offinga doet de politie onderzoek naar de vernielingen en houdt de politie de plek extra in de gaten.
Ook wethouder Alwin te Rietstap is geraakt: “Op 7 oktober was ik namens het gemeentebestuur aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van Kamp Molengoot. Die herdenking is waardevol omdat we hiermee, 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, de verhalen over deze gebeurtenissen die zoveel leed en verdriet hebben veroorzaakt blijven vertellen. Nu constateer ik met veel verdriet dat het erop lijkt dat ook in onze samenleving antisemitisme nog steeds aanwezig is. Deze vernielingen laten ons zien hoe belangrijk het is dat de verhalen van Kamp Molengoot en de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden.”
Het Monument Molengoot staat in Collendoorn op de plek waar het Joods Werkkamp Molengoot heeft gestaan. Het werkkamp deed in 1942 dienst als opvang voor onder meer 150 joodse dwangarbeiders. Zij kwamen later om in concentratiekampen. De zwerfkei op een stenen Davidster op het monument staat als symbool voor onderdrukking en lijden. Elk jaar vindt hier begin oktober een herdenking plaats.