DALFSEN - Op vrijdag 17 september 2021 reikte burgemeester Erica van Lente een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer A.J. (Adriaan) Visser (70 jaar) uit Dalfsen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Theater De Spiegel in Zwolle, waar de heer Visser afscheid nam als voorzitter van PEC Zwolle. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Visser gaf gedurende zijn carrière leiding aan diverse bedrijven in Noordwest-Europa. Hij was CEO van Cleanaway Nederland, Sita/Suez Nederland, Benelux en Duitsland, CEO/interimmanager Dusseldorp Lichtenvoorde en is sinds 2016 eigenaar van de Hegeman groep.

Cleanaway was gespecialiseerd in afvalmanagement. Met dit bedrijf werden diverse prijzen gewonnen, waaronder de Innovatieprijs van de OOM en de Integratieprijs. Onder leiding van de heer Visser zijn er daarna, als CEO van Sita Benelux en Duitsland, ontwikkelingen doorgevoerd op het gebied van milieu en duurzaamheid. Dit was een echte professionalisering van de afvalbranche. Zijn lijfspreuk was: geen export van afval maar export van technologie om de kennis wereldwijd uit te dragen.

Verder werd de heer Visser aangemerkt als iemand die getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling. Hij was iemand die het vertrouwen wist te winnen bij stakeholders en een organisatie gezond wist te maken en te houden. Dit blijkt uit zijn rol als eindverantwoordelijke van de Dusseldorp Group in 2014 en zijn betrokkenheid bij de Hegeman groep. Onder de aansturing van de heer Visser is laatstgenoemde onderneming gegroeid tot een bloeiend en gefocust bouw- en infrabedrijf.

Nevenactiviteiten

Daarnaast ontplooit en ontplooide de heer Visser diverse nevenactiviteiten. Zo is hij sinds 2014 oprichter, directeur en mede-eigenaar van Health Investment Zwolle. Het bedrijf investeert in zorgondernemingen die producten ontwikkelen die het mogelijk maken virtuele ziekenhuiszorg te ontvangen en te leveren. Dit draagt in hoge mate bij aan het oplossen van een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, namelijk hoe kan Nederland met beperkte financiële middelen en capaciteit een groeiende zorgvraag op een kwalitatief hoogstaand niveau blijven bieden. Ook is hij sinds 2014 bestuurslid van het Nationaal (W)EEE Register (NWR).

Ook is de heer Visser sinds 2008 voorzitter van PEC Zwolle. Bij zijn aanstelling stond de club er sportief, organisatorisch en financieel niet heel goed voor. Gesteld is dat de heer Visser de organisatiestructuur wist te wijzigen, wat een positief effect had. In 2010 werd PEC Regio Zwolle United opgericht; het

maatschappelijk hart van de voetbalclub. Er werden maatschappelijke activiteiten ontplooid zoals Streetleague en G-voetbal en het vormt een belangrijke katalysator voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om versneld te re-integreren. Deze organisatie zet zich ook in als regiobinder en heeft zich tevens ingezet voor het behoud van topsport in Dalfsen. De heer Visser initieerde een samenwerking in Zuid-Afrika via Forwardzone (er werd een voetbalschool opgezet) en met de voetbalclubs Werder Bremen en Real Madrid. De jeugdopleiding van PEC is benoemd tot nationale voetbalacademie door de KNVB en zo ontstond verbinding tussen topsport en onderwijs. Ook speelde hij een rol in de verdere succesvolle sportieve stappen die PEC de afgelopen jaren heeft gezet.

Tot slot leidde de heer Visser de club op voorbeeldige wijze door de coronacrisis. Ondanks dat investeerders en sponsoren genoodzaakt zijn om zich terug te trekken, wordt geprobeerd zoveel mogelijk liquiditeit te genereren. Vanwege de door de heer Visser genomen maatregelen ziet PEC weer licht aan het einde van de tunnel. Na 12 jaar neemt hij nu afscheid als voorzitter van PEC Zwolle.

De heer Visser is onderscheiden voor zijn bijzondere inzet voor de samenleving.