Certificaat voor Veiligheidsregio IJsselland
Joke Polet /REGIO - Veiligheidsregio IJsselland heeft een mijlpaal bereikt in haar duurzame missie: ze zijn de eerste veiligheidsregio in Nederland die het certificaat niveau 4 op de CO2-prestatieladder heeft behaald. Dit prestigieuze certificaat onderstreept de structurele inspanningen om CO2-uitstoot te verminderen.
Als veiligheidsregio is men al langere tijd bezig met duurzame initiatieven. Sindsdien hebben meerdere veiligheidsregio’s dit voorbeeld gevolgd. Met het behalen van niveau 4 heeft men nu opnieuw een voortrekkersrol vervuld en laat men zien dat duurzame groei mogelijk is.
CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een landelijk erkend instrument dat organisaties ondersteunt bij het structureel reduceren van hun CO2-uitstoot. Het certificaat wordt toegekend aan organisaties die concrete stappen ondernemen op het gebied van energiebesparing, efficiënt gebruik van materialen en duurzame inkoop. Niveau 4 richt zich specifiek op het reduceren van CO2-uitstoot in de keten.
De aanpak: focus op ketens realistisch oefenen
Een belangrijke stap naar niveau 4 was een grondige analyse van de CO2-uitstoot in de ketens. IJsselland heeft zich hiertoe niet meer gericht op de CO2-uitstoot in de eigen organisatie, maar de organisaties waar men mee te maken heeft en waar men producten van afneemt. Op basis van deze analyse heeft men twee ketens geselecteerd waar men de komende jaren CO2-reductie probeert te bewerkstelligen.
Duurzame inkoop: Bij aanbestedingen gaat men meer letten op de CO2-uitstoot van bedrijven waarvan men inkoopt. Organisaties die een CO2-footprint, reductieplan of certificering op de CO2-prestatieladder hebben, kunnen extra punten verdienen. Daarnaast onderzoekt men hoe men de belangrijkste leveranciers kan stimuleren om duurzamer te werken.
Realistisch oefenen: Realistische oefeningen spelen een belangrijke rol in de voorbereiding van de brandweermedewerkers. Ook hier wil men CO2-reductie bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van materiaalverbranding en energieverbruik. Samen met oefencentra en andere veiligheidsregio’s is het zoeken naar duurzame oplossingen die werken in de praktijk.
De audit
In oktober vond een uitgebreide audit plaats. Tijdens deze audit werden ook de kazernes in Diepenveen, Ommen, Kampen en Hasselt bezocht voor een beoordeling van duurzame maatregelen in de praktijk. Met trots kan men melden dat er sinds 2019 al een indrukwekkende CO2 -reductie van 45% is gerealiseerd, wat neerkomt op circa 1.000 ton minder CO2 -uitstoot. Deze vooruitgang is vooral te danken aan de overstap naar elektriciteit uit Nederlandse zonne- en windparken en het gebruik van biodiesel in vaste brandstoftanks.
Feestelijke uitreiking
Het certificaat werd op 14 januari officieel overhandigd door de certificerende instantie Normec. Het behalen van niveau 4 is niet alleen een erkenning, maar ook een stimulans om de duurzame missie voort te zetten. Met dit certificaat wil men ook anderen inspireren om actie te ondernemen. Duurzaamheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, en men nodigt medewerkers, partners en inwoners uit om actief bij te dragen aan deze missie.
Samen werken aan een veiliger en duurzamer IJsselland!
- Bron: Veiligsheidsregio IJsselland