Noodopvang Ommen en Dalfsen wordt verlengd

Noodopvang Ommen en Dalfsen wordt verlengd

OMMEN - De noodopvang in het gemeentehuis van Ommen wordt verlengd met zes maanden, tot 1 april2024. Dat heeft de gemeente Ommen besloten na een verzoek van het COA. Omwonenden van het gemeentehuis zijn op 28 september jl. per brief geïnformeerd over de verlenging van de noodopvang. De vraag van het COA was begin oktober 2022 om opvang te bieden aan asielzoekers voor de periode van drie maanden. Tussentijds is de opvang twee keer verlengd om het COA de gelegenheid te geven om te komen tot structurele oplossingen. Tot op heden heeft dat niet geleid tot voldoende doorstroom van vluchtelingen vanuit de noodopvang in het gemeentehuis naar reguliere opvangplekken.

Landelijk niet veel

Slechts 8 procent van de gemeenten die nu asielzoekers opvangen, wil verlengen. Voor 42 procent is het onduidelijk, blijkt uit een rondgang van EenVandaag.  Ze maakten een rondgang langs 144 gemeenten. Daarvan hebben er 82 momenteel een opvang. Slechts 8 procent wil verlengen en de helft verlengt de opvang niet. De meesten willen het geen tweede keer doen.

Uitbreiden opvangcapaciteit het Tolhuis naar maximaal 175 plekken

De afspraken tussen de gemeente Dalfsen en de eigenaar van het Tolhuis zijn zodanig flexibel dat de gemeente in staat is gefaseerd extra opvangplekken te realiseren. Vanwege de aanhoudende druk op extra opvangcapaciteit is het gewenst deze opvangcapaciteit zo nodig uit te bouwen van de huidige 130 naar maximaal 175 plekken. In overleg met de eigenaar worden de extra plekken zo geclusterd mogelijk gerealiseerd, zodat een deel van de camping haar recreatieve functie kan behouden. Indien nodig kan de gemeente Dalfsen binnen de bestaande afspraken met de eigenaar de opvangcapaciteit ook weer afbouwen. In totaal heeft de gemeente Dalfsen momenteel 193 plekken binnen de gemeente voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen.

 

  • Bron: Bart Nijstad