Wiebe Tolman 60 jaar NBvV-er!

Wiebe Tolman 60 jaar NBvV-er!

HARDENBERG - Onlangs verhuisde hij naar een seniorenappartement in Hardenberg Centrum. En daarmee woont hij (88 inmiddels) weer vlakbij z’n vrouw Tsjitske, die in hetzelfde Meander complex zo goed verzorgd wordt. Elke middag om 16 uur doet hij via de lift een kort loopje om bij haar te zijn. Want na meer dan 60 jaar vertrok Wiebe Arend  Tolman uit de Beatrixstraat. Een paar maanden daarvoor kregen zijn laatste grasparkieten een mooie nieuwe plek. Zijn natuurvrienden hielpen hem met een sloophamer de betonvloer van de vogelruimte weg halen. Want ook de tuin moest leeg opgeleverd worden. In de straat waar Wiebe al die tijd als bondslid ook zo’n dierbare hobbyvogels verzorgde. Vanuit zijn woning van waaruit hij ook zo vaak als NBvV bestuurder voor de vogelbond op pad ging, voor de afdelingsvereniging, voor het district, als hoofdbestuurder en voor speciaalclubs, om maar wat te noemen. Jarenlang ook als keurmeester, nationaal en internationaal, in Duitsland en op Curaçao. Niet voor niets is hij Lid van Verdienste van de NBvV, de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

 wiebe-60-jaar-vogelvrienden-in-de-schakel-sel-6-aangepast.jpg

Ook stopte hij als coördinator werkgroep natuuronderhoud bij de IVN-vereniging waar hij ook altijd druk mee was. ‘Twee keer in de week kom ik er nog om te kijken hoe de jongens het doen.’ Dat kan hij niet laten.

Niet ver van zijn nieuwe adres bezocht hij de opbouw van de afdelingstentoonstelling van Vogelvrienden Hardenberg in De Schakel. Ja, wel met hulp van een rollator. “Het is even wennen maar het is niet anders”, zegt hij. Hij had toen nog niet in het vizier dat hij als erelid van de vereniging een paar dagen later tijdens de show gehuldigd zou worden als 60-jarig lid van de vereniging en van NBvV. Met het theater vlakbij ging hij met zijn natuurvrienden intussen naar een avond Kilkennys, Ierlands beste Folkband. Hij genoot volop, zeker toen de band een van de songs verrassend opeens eindigde met ‘Daar in dat kleine café aan de haven’ en de zaal en hemzelf in vervoering bracht. Dat zijn zo van die dingen waar hij intens van kan genieten. Net als daarna ook van de afdelingstentoonstelling. Natuurlijk komt hij er bekenden tegen als bijv. rode kanarie kweker Jan Ekkel en gaat de jubilaris even op de foto met bestuursleden Hendrikus Edelijn en Henk Oldehinkel. Maar ook zelf foto’s makend met zijn gsm, ja, van zijn favoriete tt vogels. Van tropen en diamantduifjes. En van de grasparkieten waarvan hij ooit zelf een van de eerste gezoomde exemplaren kweekte. Maar ook van de goudvink. Hij vindt het nog steeds jammer (en velen met hem) dat het logo met dat opvallend roodroze-zwart getekend vogeltje met zijn zacht fluitende roepje niet meer het bondslogo siert. Jammer, zegt hij, maar het leven gaat door. En dan steekt hij - op weg naar zijn nieuwe huis-  bij de viskar aan om een lekker vissie halen. Op naar de 89 en naar 70 jaar NBvV lid, Wiebe.

Tekst en foto's: Harry Kruiper