Loris Veneman op de derde plaats

Podium in Assen voor Loris Veneman

DALFSEN - Het 2022 Northern Talent Cup seizoen is begonnen aan de tweede seizoenshelft na de zomervakantie. Op het programma na de break staan de races op het circuit van Most in Tsjechië en de races op Assen met daarna de finale op de Red Bull ring in Oostenrijk.

De wedstrijden in Most werden verreden in het bijprogramma van het WK superbike. Een mooi programma met veel publiek. De terugreis werd aanvaard met een vierde en derde plaats.

Twee weken na Most was het tijd voor de tweede thuis race op Assen. Een speciaal weekend aangezien er ook vele sponsoren, gasten en fans zouden komen. Assen is natuurlijk het thuis circuit, maar dat betekent niet dat er heel veel gereden wordt, Veneman traint er slechts drie keer per jaar vanwege geluidsproblemen.
Voor de races waren er uiteraard geen geluidsproblemen, wel was het flink warm gedurende het hele weekend waardoor je toch anders met de motor, banden en krachten om moet gaan. In de trainingen liep het op zich voorspoedig, de basis stond en enkel de wind was de grootste uitdaging. In de vrije trainingen kon Veneman de tweede tijd rijden, natuurlijk een goed begin en het gaf vertrouwen voor de kwalificaties. Deze trainingen waarin de tijd gezet wordt voor de starting grid verliepen echter veel moeizamer, de wind was harder geworden waardoor een slipstream zeer belangrijk was. Juist deze slipstream was niet te vinden en omdat veel rijders aan het wachten waren kon Veneman geen echte vrije ronde vinden, dit resulteerde in een negende startplek op de grid. 


De eerste race op zaterdag werd helemaal aan het einde van de dag verreden, dit was echt even doorbijten omdat het richting 34 graden ging. De race was solide en Veneman kon redelijk snel naar voren komen, de kopgroep werd echter gesplitst door de onderlinge gevechten waarbij twee rijders weg konden komen. Deze rijders waren later niet meer terug te halen waardoor het gevecht ging om P3 t/m P9. Veneman bevond zich in deze groep en kon veel mooie acties maken. Aan de finishlijn echter een P5. 

De tweede race was super spannend, Veneman had een goede start en eerste ronde en kon meteen richting top 5 rijden. Ook nu weer kon niet voorkomen worden dat één rijder weg was, deze rijder had echt een stukje extra snelheid gevonden. Veneman reed constant in de kopgroep toen het op de laatste ronde aan kwam. Bij het ingaan van deze ronde kreeg hij een duw en viel terug naar P8, dat was niet de plek waar je moet zitten in de laatste ronde. Gelukkig kon hij bij het aansturen van de laatste sectie terug kruipen naar P5 en daarna nog twee rijders uitremmen in de laatste bocht. Op de streep had hij P3 te pakken en dat is natuurlijk een enorme opsteker vanaf P9 en in je thuis race met je eigen sponsoren en publiek.

De strijd om de derde plaats in het kampioenschap is nog volledig open. De twee races op de Red Bull ring zijn de laatste in het NTC kampioenschap.
Meteen na het NTC seizoen hoopt Veneman mee te kunnen doen met de Red Bull Rookies selectie events, deze vinden plaats op uitnodiging. Indien Loris dat kan halen zou het betekenen dat er in de Red Bull Rookies gereden kan worden. Naast deze serie lopen er ook gesprekken voor een plek in de Supersport 300 klasse voor 2023.

Rijder aan het woord: "de races in Most en Assen waren super spannend, we rijden op de limiet maar ik vind het wel super leuk om met Rossi en Lennox te vechten, we halen elkaar meerdere keren in per ronde. Ik wil heel graag proberen de derde plek in de eindstand te pakken, daar ga ik echt voor. Assen was echt gaaf met alle sponsoren erbij en dat ik dan het podium kan pakken, het maakte er een
geweldige dag van. Over 3 weken is de race op de Red Bull ring, ik heb er nu al zin."