De bevrijding nadert
Joke Polet /
OMMEN - Het is voorjaar 1945. Vanuit het zuiden komen onder andere Engelse, Canadese en Amerikaanse soldaten Nederland binnen om ons land te bevrijden van 5 jaar onderdrukking. Ommen wordt bevrijd op 11 april.
Canadese troepen
April 1945. Het nieuws van de fronten is vanmorgen weer goed. In Nederland zijn Canadese troepen de strijd om het hart van het land begonnen. Zij zijn tussen Deventer en Zutphen over de IJssel getrokken in westelijke richting. Tussen Deventer en Zutphen zijn Canadese troepen een nieuw offensief begonnen in westelijke richting. Ten noorden van Deventer rukken de geallieerden op in de richting van Olst aan de IJssel. Wesepe is bereikt. De overschrijding van de IJssel vond plaats na een sterke voorbereiding van de geallieerde artillerie. Volgens berichten zouden er in het noordwesten van het land nog 200.000 Duitsers zijn, hierbij inbegrepen de 4 divisies, die aan de Beneden-Rijn staan. Ook de opmars in noordelijke richting verloopt vlot.
Krijgsgevangenen
De correspondent bij het tweede Britse leger seint: De Duitsers bevinden zich in een moeilijk parket. Zij weten niet of wij van plan zijn een grote aanval te ondernemen op Bremen of het merendeel van onze strijdkrachten naar Hamburg te zenden. Zij aarzelen. Ondertussen stroomt het materieel voor onze troepen in lange colonnes binnen. Op de terugweg vullen onze vrachtwagen zich met krijgsgevangenen, die rustig naar de meest na bijliggende verzamelkampen worden gebracht. Daarna worden de auto’s onmiddellijk weer geladen om opnieuw naar het front te worden gezonden. Het is een vervoer, dat zonder ophouden dag en nacht doorwerkt.
Overijssel
Canadese troepen hebben Coevorden bevrijd en zijn al belangrijk verder in de richting van Ter Apel doorgedrongen. Andere Canadese troepen zijn van Gramsbergen via Dedemsvaart naar het westen afgezwenkt en staan nu vlak bij Zwolle, dat nu onder geallieerd artillerievuur ligt. In Overijssel is ook een Poolse tankdivisie in de strijd geworpen. Deze is reeds opgerukt tot in Drenthe. Terwijl de geallieerden Overijssel intrekken om verschillende dorpen te bevrijden hebben de Duitsers een soort guerrillaoorlog ontketend en zo komt het voor, dat een dorp dat bevrijd werd enige tijd later weer aan een sterke groep Duitsers moet worden prijsgegeven. Daarom dringt men er nogmaals met de meeste klem op aan niet te vroeg te juichen wanneer Engelse tanks gesignaleerd worden. De Duitsers die in Overijssel over een uitgestrekt gebied het leven onveilig maken, zijn uitgerust met antitankkanonnen en duiken plotseling op om zich dan daarna weer snel terug te trekken.
Foto: Oud Ommen
- Bron: Oud Ommen - Harry Woertink