Op huizenjacht! Een portret over Piet en Sien

Op huizenjacht! Een portret over Piet en Sien

Artikel door: Michelle Went

DALFSEN - De kans is groot dat je het verhaal wel kent: je wilt graag verhuizen, maar met de woningmarkt van Dalfsen die zo krap als die is, is dat nog niet zo makkelijk. Ook Sien en Piet kunnen hierover meepraten. Zij wonen als ouder koppel in een huis dat eigenlijk perfect is voor een jong gezin, maar de woningmarkt laat hen het niet toe om te verhuizen. Vandaag nemen we een kijkje achter hun voordeur!

Piet (72) komt oorspronkelijk uit Deventer, maar kon in Zwolle aan het werk. Sien (72) kwam net van de boerderij toen de twee elkaar leerden kennen, beide werkend in het onderwijs. Ze zijn toen een huis gaan zoeken en belandden in Dalfsen. Piet en Sien hielden veel van fietsen, en daar was dit dorp perfect voor. Dat was al een flinke tijd geleden, 42 jaar om precies te zijn. Ze stonden toen nog aan het begin van het gezinnetje dat ze in de toekomst zouden bouwen. Met een huis dat daarbij paste. Nu wonen ze nog altijd in datzelfde huis, met z'n tweetjes. Perfect voor een familie, maar de kinderen zijn inmiddels al weg. Als het kon, zouden ze binnenkort graag wat kleiner gaan wonen. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk, hier in Dalfsen.

Waarom zouden jullie graag willen verhuizen?

“Sien heeft haar schaambeen gebroken de winter. Dat is een van de redenen: we willen gewoon gelijkvloers. Een ongeluk zit in een klein hoekje, we worden ouder. Dat is gewoon lastig hier in het huis.” Alles op de begane grond is dan veel makkelijker. “Nu, nog niet,” zegt Sien, “maar over een aantal jaren zeker wel.” Als ze om zich heen kijken, zien ze dat mensen van boven de zeventig steeds meer gezondheidsproblemen krijgen. “Dat zijn toch wel schrikmomenten. We moeten toch wel een beetje kijken met het oog op de toekomst.”

En waar willen jullie dan heen?

“Groen om me heen,” zegt Sien meteen. “In een gemengde buurt, met jong en oud. En ik zou wel een eigen hok willen.” Er is nog iets belangrijks: ze willen hun huis wel afstaan aan een gezin dat er beter in past, maar niet als ze dan te ver weg wonen van alle voorzieningen. Nieuwe of betaalbare kleine huizen zijn vaak iets verder van het centrum. “Ik heb dat bij mijn moeder gezien,” spreekt Piet uit, “die is tot op hoge leeftijd gewoon zelfstandig naar de winkel gegaan. Toen dat niet meer kon, vond ze dat verschrikkelijk. Dat ze afhankelijk was van de kinderen om boodschappen te doen.”

Wie zou jij dan graag willen dat er in jullie huis komt wonen, als het zover is?

“Ik zou zeggen, een gezin met jonge kinderen, of mensen met een kinderwens. Dat is ideaal in dit huis, met een speelveld en de scholen dichtbij.” Piet stemt daarmee in. “Als er mensen zoals wij in zouden komen, ouderen, weet ik nog niet of ik het huis aan hen zou verkopen. Wij willen echt plaatsmaken voor mensen die een gezin hebben.” Liever een gezin uit Dalfsen zelf, vinden Sien en Piet. “De jongelui willen, meer dan vroeger, gewoon in hun dorp wonen. Dan kiezen we voor een gezin in Dalfsen.”

Voelen jullie je wel eens schuldig omdat jullie zo’n perfect huis voor een gezin "bezet houden"?

“Af en toe wel,” zegt Piet eerlijk. “Nou ja, een vervelend gevoel. Als ik al die berichten lees, denk ik: ja…” Sien knikt instemmend. “Ik heb wel eens het gevoel dat we een ander in de weg zitten. We hebben een prachtig huis. Als ze iets voor ons hadden, dan waren we denk ik al verhuisd. Maar het punt is: wij kunnen niet doorschuiven.”

Sien en Piet zijn niet de enige die tegen de krappe woningmarkt aanlopen. Links en rechts horen we mensen die net als Sien en Piet op zoek zijn naar een huis, maar dit niet kunnen vinden. Wil jij ook jouw verhaal delen? Stuur een berichtje naar @woonnieuwsdalfsen op Instagram of Facebook