Natuur vormt de basis van alles: “Leven is leren en daar kan de natuur je heel goed bij helpen”

Natuur vormt de basis van alles: “Leven is leren en daar kan de natuur je heel goed bij helpen”

De natuur vormt de basis voor de mensheid, het leven, voor alles. Dat vindt Marjolijn. Al jaren kan men genieten van de uitgestrekte bossen in het Vechtdal met kleurrijke bloemen en allerlei soorten dieren en insecten. Maar natuur is niet alleen goed voor avontuur, want het kan een mens ook daadwerkelijk helpen. Zo ook Marjolijn, die voor platform ‘Natuurlijk Ommen’, een website voor activiteiten, nieuws en informatie, werkt. Een aantal jaar kampte zij met een angststoornis. Het was een lange weg. Wat gaf de doorslag en hoe heeft ze zich er doorheen geslagen?  

“Als kind was ik altijd buiten”                      
De blonde Marjolijn Rhee, al jaren woonachtig in Ommen, is een openhartige blonde vrouw. Ze ziet zichzelf als een mensenmens en een verbinder. Bovendien is ze een echte natuurliefhebber, altijd al geweest. “Als kind was ik altijd al buiten in de natuur. Ik bouwde altijd hutten. Buiten voelde ik me vrij”, vertelt Marjolijn. Als ze over haar jeugd vertelt, klinkt ze uitbundig. “Ik was breed geïnteresseerd in alles dat met leven te maken had. Als peuter was ik erg nieuwsgierig en keek overal in en achter. Mijn moeder vertelde dit bij het peuterbureau en daar zeiden ze: ‘Mooi laten gaan, dat is alleen maar goed.’ Ik was toen echt een ontdekker en dat ben ik nog steeds.” 

Marjolijn bleef als kind dicht bij zichzelf, waardoor ze haar eigen weg heeft gevonden. “Ik ben altijd dicht bij mijn eigen natuur gebleven. Ook als kind trok ik me niks van anderen aan”, vertelt Marjolijn. “Daardoor hoorde ik nergens bij, maar eigenlijk hoefde dat ook helemaal niet. Ik hoorde er namelijk wel bij, want ik hoor ook gewoon bij de natuur. Ook ik ben daar onderdeel van.” Dit heeft geleid tot waar ze nu staat. 

Vandaag de dag is Marjolijn uitgegroeid tot een ijverige en actieve vrouw, die zich nog steeds verbonden voelt met de natuur. Acht jaar geleden heeft ze het platform ‘Natuurlijk Ommen’ opgezet, waaruit het bezoekerscentrum Ommen is gegroeid. Als ze over haar werk vertelt, klinkt Marjolijn trots en enthousiast. “Ik leef vanuit mijn hart en doe mijn werk met passie”, vertelt ze. “Ik heb dit platform vrijwillig ontwikkeld in het belang van gemeente Ommen en het wordt ook door mijzelf onderhouden.” Maar deze doortastende vrouw is niet altijd zo geweest…

Kleine wereld
Tot een aantal jaar geleden heeft Marjolijn last gehad van een angststoornis. Er waren periodes dat ze niet naar de supermarkt durfde, niet naar de winkelstraat, niet uiteten, en niet naar het bos. “Ik houd van de natuur en dat heb ik altijd al gedaan, maar door mijn paniekaanvallen ging ik er niet meer zo vaak op uit”, vertelt Marjolijn. Het liefste bleef ze thuis. “Ik weet nog heel goed dat ik wilde gaan winkelen. Ik was op weg naar Hardenberg en ik draaide in één keer om. Ik wilde gewoon terug naar huis. Ik voelde me zo angstig en naar.” Door de angststoornis van Marjolijn is ze jarenlang niet in Ommen geweest. Waar de paniekaanvallen vandaan kwamen, is nooit helemaal duidelijk geworden. Toch durft Marjolijn wel een inschatting te maken “Als mens maak je van alles mee”, vertelt ze. “Bepaalde dingen hebben impact zonder dat je je daar bewust van bent. Je neemt dat de rest van je leven met je mee, want het zit in je onderbewustzijn. Bij mij is dat ook zo.” 

Géén pilletje, maar inzichtMarjolijn zocht hulp om van haar angsten af te komen. “Voor mijn angststoornis heb ik therapie gehad. Tuurlijk, er was wel een pilletje voor. Ik had ook aan de antidepressiva gekund, maar ik las de bijsluiter en dacht ‘dit wil ik niet’”, vertelt ze. Marjolijn wilde het op eigen kracht overwinnen. “Ik kon een pilletje nemen en vertrouwen op dat pilletje, maar ik heb er bewust voor gekozen om te leren begrijpen waar de problematiek vandaan kwam en hoe dat zit met paniek- en angststoornissen. Als je het kunt plaatsen, dan kun je ermee aan de slag en kun je het op eigen kracht.” 

Groeiproces 
“Een therapeut vertelt je iets en dan moet je zelf ervaren of dat zo werkt. De mijne leerde mij m’n gevoel te analyseren en de gedachten die ik daarbij kreeg. Waarom voel ik wat ik voel? Waarom krijg ik deze gedachten en is die gedachte wel realistisch?”, legt Marjolijn uit. “Dat paste ik toe in de praktijk. Ik leerde de angstige gedachten weg te filteren.” 

Marjolijn nam een voorbeeld aan de natuur en ging het gesprek met zichzelf aan. Het gaf haar inzichten. Ze dacht aan hoe bomen hevige stormen doorstaan. “Als een boom telkens een enorme windvlaag krijgt of op een kwetsbare plek staat, dan is het nog maar de vraag of ‘ie sterk genoeg is om verder te groeien of overeind te blijven”, zegt Marjolijn. “Als je tegenslag hebt, heb je de keus om je door alle ellende heen te slaan en je te ontwikkelen.” En dat is wat Marjolijn deed. 

Platform Natuurlijk Ommen zorgde ervoor dat Marjolijn er weer op uit ging. Het trok haar uit haar vertrouwde omgeving. “Ik herinner me nog dat ene doorslaggevende moment: voor Natuurlijk Ommen was ik op weg naar Vilsteren, om verslag te doen van het uitreiken van een koninklijke onderscheiding door burgemeester Mark Boumans. Ik weet nog heel goed dat ik met de auto langs Hotel de Zon reed en dat ik opeens misselijk werd. Ik wilde naar huis en was bereid om meteen om te keren. Ik vergeet het nooit meer”, vertelt ze. “Uiteindelijk heb ik niet toegegeven aan die angstgedachten. Ik ben doorgereden, ik was erbij en het ging allemaal goed. Dat was echt een overwinningsmoment.” 

Als Marjolijn vandaag de dag ergens tegenaan loopt, denkt ze terug aan het groeiproces van die boom. “Als ik naar de natuur om me heen kijk en ik zie de bomen, dan denk ik ‘daar hoort alles bij’: zon, hagel, regen, bliksem. Al die dingen horen bij het natuurlijke proces. Als je dat accepteert, durft te ondergaan en erop vertrouwt, dan blijf je groeien.” Deze denkwijze leerde Marjolijn tijdens haar donkere periode. “De natuur vormt de basis voor de mensheid, voor alles. Het leven is leren en daar kan de natuur je heel goed bij helpen”, vindt Marjolijn. “Ik probeer overal op een natuurlijke manier naar te kijken. Ik ben erg gegroeid en durf mijn pad te bewandelen, net als die boom”, vertelt ze. “Hoe donker het ook is, zoek het licht op. Een boom groeit uiteindelijk ook naar het licht toe.” 

In het bezoekerscentrum biedt Marjolijn een luisterend oor en vertelt ze over deze krachtige visie op het leven. In de toekomst hoopt ze daar ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen, om deze natuurlijke levensles te kunnen delen.