De Horte en Mataram samen tegen droogte

De Horte en Mataram samen tegen droogte

DALFSEN - Stichting Landschap Overijssel en Christiaan de Beaufort, eigenaar van landgoed Mataram, bundelen hun krachten om de landgoederen De Horte en Mataram beter bestand te maken tegen droogte. Beide landgoederen, die naast elkaar liggen, hebben steeds vaker last van droogte. Door samen op te trekken kunnen ze de natuur en het erfgoed beter beschermen voor de toekomst. 

De droge zomers en hittegolven van de afgelopen jaren hebben grote invloed op de natuur in Overijssel. Ook op De Horte en Mataram zorgt de droogte voor problemen: grachten vallen droog, bomen sterven af, hooilanden verdrogen, en oude gebouwen verzakken. Deze problemen bedreigen het voortbestaan van het karakteristieke landschap rondom Dalfsen. 

De eigenaren willen meer water vasthouden in de terreinen van De Horte en Mataram. Omdat hun waterhuishouding met elkaar verbonden is, is samenwerken hiervoor logisch. Dankzij een subsidie van het programma Haarvaten op Peil gaan zij nu onderzoek doen en maatregelen nemen. Het bedrijf Ecogroen B.V. voert een landschapsecologische systeemanalyse (LESA) uit om het watersysteem van de landgoederen beter te begrijpen. Zo kunnen zij bepalen hoe ze het water het beste kunnen vasthouden en het gebied weerbaarder kunnen maken tegen droogte. 

In september hebben Christiaan de Beaufort van Mataram en Michael Sijbom van Landschap Overijssel hun samenwerking officieel vastgelegd met een overeenkomst. Just Schimmelpenninck, vertegenwoordiger van het Overijssels Particulier Grondbezit (OPG), was hierbij aanwezig. 

Het project op De Horte en Mataram is onderdeel van het programma Haarvaten op Peil, waarin waterschappen, provincies, natuurorganisaties en particuliere landgoedeigenaren samenwerken. Dit programma wil het Overijsselse landschap veerkrachtig maken, zodat natuur en landbouw zich kunnen blijven ontwikkelen ondanks de klimaatverandering. Vooral de hogere gebieden in Overijssel, waar weinig wateraanvoer is, hebben baat bij deze samenwerking. Het project maakt ook deel uit van het regionale plan Zoetwatervoorziening Oost Nederland (ZON).

  • Bron: Landschap Overijssel