Hessel Hoekstra houdt GP Ommen zege in Overijssel

Hessel Hoekstra houdt GP Ommen zege in Overijssel

OMMEN - Geen olympische medaillewinnaars vooraan in de Grote Prijs van Ommen, maar de 24-jarige Hessel Hoekstra en de 22-jarige Mans Thijssen op plaats één en twee. Daar waar de gevestigde orde zich stukbeet in het moeilijke 1.55m parcours op zondagmiddag, reden zeven jongere combinaties zich in de barrage van de Grote Prijs van het Vechtdal door Handelshuis Schuttert & Provincie Overijssel.

Met een paar duizend toeschouwers die bij elkaar op de schoenen stonden en elke galopsprong meeleefden, gaf Hessel Hoekstra alles met de pas tienjarige Comthago VDL (Comme il Faut x Carthago). Elke vraag die hij stelde, beantwoorde de hengst van VDL Stud op de juiste manier.

Met de zeer snelle Lars Kuster en Mans Thijssen nog na hem, bleef het spannend voor alle ‘Hoekstra-fans’. Lars pakte een balk mee met Heaven of Romance (Andiamo Z) en werd vijfde, Mans kwam een kleine seconde te kort met Hello (Amber Gambler) en werd tweede. De Ier Alexander Butler was de beste buitenlander op de derde plaats met Jurry Blue K (Zirocco Blue VDL).

Een Nederlandse winnaar was de wens van al het publiek in Ommen, maar ook van de organisatie. “Kan niet mooier”, is Hendrik-Jan Schuttert enthousiast. “Topruiters aan de start en iemand uit de buurt die wint. Het concours is gegaan zoals gehoopt. Met gigantisch veel publiek, zelfs toen Nederland moest voetballen zat de tent vol, en een vibe waardoor ruiters er nog een schepje extra bovenop deden. Ik ben heel trots dat we dit met z’n allen hebben neergezet.”

De Grand Prix was niet voor iedereen een succes. “Het was een lang parcours met veel voorwaartse afstanden en een krappe tijd. Daardoor was de kans groot dat je paard wat vlak ging springen. Het was selectief, maar wel goed gebouwd”, vertelt Hendrik-Jan Schuttert.

Hessel Hoekstra mocht 19.800 euro in ontvangst nemen. “Maar het mooiste is dat dit onze eerste Grote Prijs overwinning is. Het is zo snel gegaan met Comthago VDL”, vertelt de stalruiter van Eric Wiefferink in Wierden. “Hij heeft me nooit teleurgesteld. Ik denk dat dit een toekomstig teampaard gaat zijn. Hij heeft de hele week al foutloos gesprongen. Op het mooiste concours hier in de buurt. Wat een sfeer hier.”

“We hebben de hengst iets meer dan een week voor Jumping Amsterdam, in januari, bij hun neergezet en ze werden direct tweede in de 1.45m Grote Prijs voor ruiters tot 25 jaar”, vertelt Janko van de Lageweg, Comthago’s eigenaar, over de start van dit succesverhaal. Hij sprong verheugd van z’n stoel toen de hengst foutloos finishte. “In april wonnen ze al zilver op het NK op 1.60m niveau. Fantastisch deze samenwerking. Hessel is één van de beste jonge ruiters van Nederland en krijgt topbegeleiding van Eric Wiefferink, een echte vakman. Hier doen we het voor.”

Ondertussen is Comthago VDL veel gevraagd door fokkers en moest hij zelfs tijdens CSI Ommen aan zijn dekverplichtingen voldoen. “Dat kon hier in de buurt en een steward ging mee”, vertelt Hessel Hoekstra over de bijzondere vrijstelling, aangezien internationale springpaarden tijdens een evenement op het terrein moeten blijven. De dubbelfunctie past de hengst blijkbaar goed. “Hij pakt sowieso altijd super aan”, lacht Hessel Hoekstra, die zich naar een biertje spoedt en nog even tegengehouden wordt om op de foto te gaan met twee jonge fans. Het eindfeest kan beginnen.

De 1* Grote Prijs op 1.40m niveau om de Stoeterij Sterrehof Prijs werd eerder op de dag gewonnen door de Amerikaanse Adrienne Sternlicht met Kuminia della Caccia (Kannan), voor Dennis van den Brink met La Rouge JT (Ducati van Schuttershof). Op zondagochtend won Pim Mulder met Jagger SRK (Untouched) de 1.40m Kuipers Logistics Prijs, voor Hessel Hoekstra met VDL Legodermus PP (Harley VDL).

Meer info en uitslagen: www.csiommen.nl

  • Bron: CSI Ommen