Ingezonden foto

Via CSI Ommen naar Parijs: Laatste voorbereiding voor springruiters

OMMEN - Het is nog zes weken tot de Olympische Spelen en springruiters zijn met hun laatste voorbereidingen bezig. Goed nieuws voor CSI Ommen, want last-minute rammelen er nog olympische kandidaten aan de poort om mee te rijden op het internationaal concours van 2 tot en met 7 juli. Maar het levert ook hoofdbrekens op, want de startplekken zijn schaars.

CSI Ommen heeft nooit te klagen gehad over de aanmeldingen want ruiters uit binnen- en buitenland weten dat het altijd goed rijden is op het sfeervolle evenement van de familie Schuttert. “Maar dit jaar hebben we een extreem goed deelnemersveld. Diverse ruiters zien CSI Ommen als allerlaatste voorbereiding voordat ze naar Parijs gaan. Op CHIO Aken kunnen ze ook rijden, maar dat is op gras en een zware en veeleisende wedstrijd op zich. Bij ons zijn de parcoursen op zand, net als in Parijs. Dat past heel goed in de planning”, vertelt Hendrik-Jan Schuttert namens de organisatie.

Grote winnaars

Zo komt de Ier Daniel Coyle, pupil van Jeroen Dubbeldam, met Legacy aan de start, het paard waarmee hij een olympische medaille hoopt te halen. Ze wonnen afgelopen zeven maanden al 270.000 euro prijzengeld, onder andere door de wereldbekerwedstrijden in Leipzig en Amsterdam te winnen. Ook Kent Farrington uit Amerika, afgelopen zaterdag nog tweede in de Global Champions Tour Grand Prix in Parijs en even daarvoor winnaar van de 1.60m Grote Prijs van La Baule, komt zich op CSI Ommen voorbereiden voor het volgend duel in de Franse hoofdstad. “Het is een eer dat zulke ruiters naar ons concours komen.”

Na Ommen een titel

Feit is dat CSI Ommen een uitstekende wedstrijd is richting grote kampioenschappen. Het was eerder al het laatste concours dat Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN reed voordat hij wereldkampioen in 2014 en Europees kampioen in 2015 werd, maar ook van Peder Fredericson met H&M All-In voordat ze individueel goud pakten op het EK in 2017.

De opbouw is in volle gang en behalve springsport tot en met 1.55m niveau, staat CSI Ommen weer garant voor toffe feestavonden en mooie showrubrieken. Op woensdagavond 3 juli is er een men- en tuigpaardenavond, op vrijdag 5 juli het spectaculaire Puissance springen en op zaterdagavond 6 juli het spannende jachtspringen, gevolgd door de Schuttert Sport Sales. “We hebben zes heel aparte springpaarden en negen heel interessante springveulens in de veiling. Na vijf jaar succesvolle samengewerkt te hebben met Veulenveiling Prinsjesdag, hebben we de veulens nu zelf bij elkaar gezocht in de regio noord- en midden-Nederland. Het leek ons mooi om de fokkers hier uit de omgeving wat meer bij ons concours te betrekken”, vertelt Hendrik-Jan Schuttert.

Adembenemende show

Echte highlights gaan de shows van Laury Tisseur uit Frankrijk zijn op woensdag- en vrijdagavond en op zondagmiddag voordat de Grote Prijs om 14.30 uur begint. “We wilden iets aparts en dit wordt een prachtige show. Laury neemt negen paarden mee en kan daar

werkelijk van alles mee. Hindernissen springen terwijl hij bovenop de ruggen staat. Heel knap.”

Zelf ook meedoen

Hendrik-Jan Schuttert zit liever zelf ín het zadel. Hoewel de organisatie van CSI Ommen veel aandacht vergt, heeft hij toch nog twee paarden ingeschreven. “En zelfs één voor de Big Tour. Dat is de negenjarige Kailon, die in Eindhoven en in Lichtenvoorde heel goed sprong. De verleiding is te groot om daar geen poging mee te wagen in de hoogste rubrieken. M’n broer Frank zal met meer paarden in de ring verschijnen.”

De concurrentie zal stevig zijn, ook vanuit Nederland. Marc Houtzager, afgelopen zondag winnaar van de Grote Prijs van CHIO Rotterdam, is er met Sterrehof’s Dante bij. En wat te denken van Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Sanne Thijssen, Pim Mulder en de jongere Lars Kuster en Tani Joosten? Het belooft spannende sport te worden.

Het programma is online te vinden: www.csiommen.nl

  • Bron: Persbericht CSI Ommen