Foto: Johan Bokma

Cor Pierik op werkbezoek bij melkveehouderij

VINKENBUURT – Diverse leden van de (BBB) Boer Burger Beweging hebben een werkbezoek gebracht aan Melkveehouder van Spijker / Van Spijker Stalinrichting in de Vinkenbuurt. Speciale gasten waren BBB Tweede Kamer kandidaten Cor Pierik (Genemuiden) en Laurens van Vliet (Dalfsen).

Jurian Lier van DLV Advies vertelde de aanwezigen over de ontwikkelingen van monovergisters en stikstofstofstrippers, waarmee het stikstofprobleem met 50 procent gereduceerd kan worden.

Daarna volgde er een rondleiding over het bedrijf. In de stal was een proefopstelling van de Cowrubber matten te zien, die tijdens de opstelling van de uiteindelijke monovergister gebruikt kunnen gaan worden.

Monomestvergisting is een cruciaal onderdeel van de oplossing voor de stikstof- en milieuproblematiek waarmee de veehouderij nu wordt geconfronteerd. In combinatie met een stikstofstripper blijft een veehouderij over, waarbij de emissies van methaan en ammoniak meer dan gehalveerd zijn, stelt project accountmanager Harm Wientjes van DLV Advies.

In mest zit methaan. Meteen zodra het uit de koe komt geeft het dat af. Een vergister kan dat omzetten in bruikbaar gas. Hoe eerder de mest in de vergister komt, des te meer gas het oplevert en des te minder er in de atmosfeer komt.

Er zijn al vergaande plannen om dit project te realiseren met meerdere boeren in de Vinkenbuurt. Voor meer info zie: https://www.dlvadvies.nl/innovaties/monomestvergisters

  • Bron: Evert Jan Pasman