Expo Eric Schutte

Eric Schutte exposeert ‘Portret van Landschap’ bij HardenbergArt

HARDENBERG - Eric Schutte is afgestudeerd als beeldend kunstenaar en docent en woont in Ommen. Door zijn schilderijen en objecten heeft hij intussen al veel bekendheid; zo kennen veel mensen zijn kalfje op de Brink in Arriën en de vogelkijkhut in de Ommermars. Typerend voor de gedachtegang van de kunstenaar is de ei-vorm van dit object uit cortenstaal: om vogels te observeren kruip je zelf in een groot ei.

Het genre landschap kent een lange traditie, ook voor Eric. Tijdens de opening van de expositie vertelde hij daarover. De natuur is en was altijd zijn uitgangspunt, hij zoekt bijzondere plekken en legt deze vast op het doek. Als kunstenaar moet je je identificeren met je onderwerp, er als het ware één mee worden. Alleen dan ontstaat er bezielde kunst die uitstijgt boven ‘een mooi plaatje’.

Behalve het schilderen in (en van) de natuur werkt Eric vaak met afvalmateriaal; het bovengenoemde kalfje is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook plastic koffielepeltjes krijgen een tweede bestemming als vogel, om maar een van zijn vele creaties te noemen. Een heel leuk project is de samenwerking met een achttal basisscholen in Ommen waarbij leerlingen de ideeën en ( afval) materialen aandroegen waarmee de kunstenaar vervolgens aan het werk ging.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een fraai vormgegeven uitgave, bestaande uit een boekje, twee losse kaarten en een poster; een echt collectors item!

In het kader van deze expositie worden een drietal activiteiten georganiseerd: op donderdag 5 oktober houdt Schutte een lezing: “Landscaping in Arts” op het podiumplein in het LOC+ Hardenberg, inloop 19.00 uur; aanvang 19.30 uur. Hij vertelt hier over zijn nieuwsgierigheid naar de verhouding die de mens heeft ten opzichte van de hem omringende natuur, en het onderzoek dat hij daarnaar deed. Op zaterdag 7 oktober geeft hij een masterclass schilderen voor maximaal 12 personen, locatie Restaurant De Rheezerbelten. Verder kunt u deelnemen aan een workshop ”Het boek als object”: leporello-boekjes maken bij HardenbergArt in het LOC+ op dinsdag 17 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, georganiseerd door HardenbergArt i.s.m. de Bibliotheek. Deelname aan de lezing en workshop “het boek als object” is gratis, de masterclass door Eric Schutte op 7 oktober kost € 38.- aan materiaalkosten; inclusief koffie en drankje. Voor de masterclass en voor de workshop s.v.p. aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Expositie “Portret van Landschap”, Eric Schutte 15 september t/m 18 november bij HardenbergArt, LOC, Parkweg 1a4 7772 XP Hardenberg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Bron: Harry Kruiper