Festival op de Vecht - Vecht concert
Foto's: Festival op de Vecht

Nu wordt de Vecht omarmd

Lara de Kluizenaar

OMMEN – Wat in 2008 begon met interesse voor 50 vooroorlogse schepen in de Vecht, naar aanleiding van een soortgelijk evenement in Meppel, is Festival op de Vecht uitgegroeid tot meer dan alleen genieten van historische schepen: “Het is één van onze doelstellingen om mensen in ieder geval iets meer bewust te laten zijn van de Vecht en meer te laten genieten van de Vecht”, vertelt Aline Hofstee, één van de initiatiefnemers.

Wanneer je in augustus door Ommen wandelt, hoor je op verschillende plekken de klanken van livemuziek boven de bomen uitkomen. Het is kenmerkend voor het festival dat eens in de twee jaar plaatsvindt op verschillende plekken in de Vechtdalregio. Niet alleen de muziek is een groot onderdeel van dit festijn waarbij alles draait om de rivier die door het gebied stroomt, ook rondvaarten op Vechtzompen zijn onmisbaar tijdens het festival.

VechtzompenVechtzomp bij Festival op de Vecht

Deze zogeheten zompen zijn typische schepen voor het Vechtdal. De functie die de Vecht had om regenwater af te voeren voor de kanalisatie, die meer dan een eeuw geleden plaatsvond, tekende het beeld van het landschap waar de rivier doorheen kronkelde. Voor de scheepvaart en het bijbehorende transport was dit echter niet bevorderlijk. Schippers hadden moeite om hun goederen te vervoeren, zonder vast te komen zitten in de kleverige grond. De platte bodems en de diepgang van 40 centimeter, maakten de zompen een uiterst geschikt vervoersmiddel voor de ondiepe Vecht.

Historische rondvaart

Nu, meer dan een eeuw later, vaart de Vechtzomp nog steeds in al haar glorie over de Vecht. Nochtans is de functie veranderd. Men kan zich tijdens het festival aanmelden voor een rondvaart op een zomp: “We hebben er gidsen bij die het verhaal vertellen van de Vecht”, zo vertelt Hofstee. “Dat is één van de manieren waarop we proberen om niet alleen een leuk festival te creëren met muziek en gezelligheid, maar ook die boodschap van de Vecht te verspreiden”.

Voorheen bestonden deze rondvaarten nog niet. Het verhaal werd verteld op waterinformatiemarkten. Dit sloeg niet aan, laat Hofstee weten: “We merkten dat het best wel lastig was en de organisatie die daarbij meehielp had steeds meer moeite om het rond te krijgen. Op een gegeven moment hebben we het losgelaten en hebben we gezegd: we gaan rondvaarten op de Vecht organiseren.”

Mede dankzij het festival is de waardering voor de Vecht toegenomen, een doelstelling die sinds het begin van het evenement wordt nagestreefd. “Nu wordt de Vecht dus omarmd”, vertelt Hofstee trots.