Zanggroep uit Dalfsen stopt na bijna honderd jaar
Zanggroep Zanglust

Zanggroep uit Dalfsen stopt na bijna honderd jaar

DALFSEN - De zanggroep Zanglust uit Dalfsen houdt op te bestaan. Hoewel er ambities waren om over een paar jaar het ivoren jubileum te vieren, stopt de vereniging uit 1929 er nu mee. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan nieuwe leden.

De zangroep zong volksliedjes, klassiek en musical, middeleeuwse ballades en koormuziek. Voormalig voorzitter Hans Pronk is al ruim 25 jaar lid van de zanggroep. Zanglust is dan ook vervlochten met het leven van de Dalfsenaar. "Ik vind het echt heel jammer." Door corona stopten er steeds meer leden. Toch denkt Pronk dat het ook komt doordat volgens hem de klad zit in het verenigingsleven.

Meer dan alleen zingen

Zanglust is namelijk niet de enige vereniging uit Dalfsen die ermee stopt. Afgelopen jaar werd Plaatselijk Belang Dorp Dalfsen ontbonden en ook de Vogelvriend moest noodgedwongen stoppen na 65 jaar.

"De belangstelling om naast je lidmaatschap nog wat vrijwilligerswerk te doen, neemt af. Dat draagt niet bij aan een gezelliger verenigingsleven. Een koor zingt niet alleen, er moet meer gebeuren", zegt Pronk.

Afhandeling

Zanglust was een gemengd koor. "Door corona is het aantal mannen flink gereduceerd. Er waren nog maar twee bassen in het koor, waarvan ik er een was. Voor de bassen is het niet leuk dat de rest van het koor uit vrouwen bestaat", zegt Pronk.

Hoewel het koor al gestopt is, moet er nog wel van alles gebeuren. Iedereen heeft zich inmiddels akkoord verklaard met het stoppen van Zanglust. "Iedereen vindt het jammer en zonde dat we niet meer op de woensdagavonden kunnen zingen", zegt Pronk. "Er zijn ook nog allerlei spullen die uitgezocht moet worden. Zo staat er nog een elektronisch orgel, een oud vaandel..."