Brievenactie ‘Snapt u ons?’ gemeente Hardenberg geen succes
Foto: Creative Commons

Brievenactie ‘Snapt u ons?’ gemeente Hardenberg geen succes

HARDENBERG - De gemeente Hardenberg is al enige tijd bezig om de taal van de gemeentelijke communicatie duidelijker te maken. Op 8 september zette de gemeente een brievenactie op touw om de mening van de Hardenbergers te peilen. De actie bleek geen succes te zijn, er kwam geen enkele brief retour. 

De gemeente verstuurde begin vorige 320 brieven, voorzien van een extra brief en retourenvelop, met de vraag om een reactie. Geen enkele brief kwam echter retour. ‘’We vinden dit erg jammer, want we willen de reacties graag ontvangen om onze teksten nog duidelijker te maken’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. Waar het aan ligt weet de gemeente niet precies.

Online meer reactie

Op de online teksten kreeg de gemeente wel bijna 40 reacties. Ruim de helft was positief, ‘’het betekent dat we toch op de goede weg zijn’’, zegt de gemeente. ‘Wat minder Haags taalgebruik, en wat meer in Jip en Janneke taal’, schreef een Hardenberger op social media.

Schrijfcursus 

In 2020 sloot de gemeente zich aan bij het landelijke Direct Duidelijk. ‘’Inmiddels hebben we al veel teksten herschreven en formulieren aangepast. Ook zijn medewerkers op schrijfcursus geweest en is er een taalcoach die medewerkers helpt’’, aldus de woordvoerder.  Het plan is dat de gemeente in de toekomst vaker inwoners gaat vragen naar hun mening over de duidelijkheid van de gemeentelijke communicatie.